Afbeelding

Beeld Pexels

Waarom is een managementboek zo duur?

Waarom is een managementboek zo duur? Een managementboek kost al vlug twintig euro, en dertig euro is niet ongebruikelijk. Is dit te veel? Of te weinig? Het eerste deel in een tweeluik over de prijs van boeken en e-books.

De Amerikaanse econoom Adam Smith beschreef hoe een ‘onzichtbare hand’ bepaalt wat de juiste prijs voor een product is, gestuurd door vraag en aanbod. Volgens die theorie is elke prijs die op een vrije markt ontstaat dus oké.

De vaste boekenprijs

De werkelijkheid is helaas wat ingewikkelder, bijvoorbeeld omdat we in Nederland een vaste boekenprijs hebben. Om de cultureel belangrijke boekenmarkt te beschermen, mogen verkopers niet (of nauwelijks) met boekenprijzen stunten. Ik ben geen econoom en heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat ik veilig kan concluderen dat de vaste boekenprijs een prijsopdrijvend effect heeft.

De onzichtbare hand van meneer Smith bepaalt dus samen met die van onze staatssecretaris van Cultuur wat de prijs van een boek is, maar dat wil niet zeggen dat iedereen blij is met die prijs. Integendeel.

De gemiddelde auteur zou geen bewaar hebben tegen een hogere prijs. Met de royalty’s die hij ontvangt verdient hij omgerekend minder dan een mijnwerker in Siberië. Hij zou pas van schrijven kunnen leven als zijn boek meer dan honderd euro zou kosten. Toch is de kritiek van auteurs twijfelachtig. De meeste auteurs van managementboeken verdienen hun inspanning namelijk ruimschoots terug met waardering, uitnodigingen voor (lucratieve) lezingen en nieuwe klanten.

Waarom moet een managementboek vijfentwintig euro kosten?

De gemiddelde lezer zou geen bezwaar hebben tegen een lagere prijs. Waarom moet een boek over verandermanagement vijfentwintig euro kosten? Voor dat geld kun je ook twee bioscoopkaartjes kopen of met het hele gezin naar McDonald’s. Als we ervan uitgaan dat de lezer een boek niet alleen voor de lol koopt maar er ook iets van wil leren, is dat bezwaar nogal kortzichtig. Voor vijfentwintig euro kun je een goede consultant nog geen kwartier inhuren, maar je kunt er wel zijn volledige gedachtengoed mee kopen. Vijfentwintig euro voor een boek boordevol ideeën en cases is een koopje, als u het mij vraagt.

En dan de gemiddelde uitgever, tja, die zou net zo min als de boekhandelaar bezwaar hebben tegen een hogere prijs. Veel uitgevers en boekhandels houden het hoofd slechts met moeite boven water. Ze leven van hits als Vijftig tinten grijs, en als ze die even niet hebben, is het tobben tot de volgende hit. Tegen de wens van uitgevers en boekhandelaren om een hogere prijs valt natuurlijk weinig in te brengen. Vind ik.

Ik vrees dat meneer Smith gelijk heeft. De prijs van een managementboek is voor niemand ideaal, maar wel het beste compromis.

Lees nu ook deel 2: Waarom is een e-book zo duur?

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Hebt u een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn.

Tip: binnenkort geeft Geerhard de workshop Hoe schrijf ik een managementboek?. Meer informatie vind je hier.

Techniek