Afbeelding

Stroopwafelblog 4 – De kracht van beeld: fotografie en styling

Stroopwafelblog 4 – De kracht van beeld: fotografie en styling

Stroopwafelblog 4 – De kracht van beeld: fotografie en stylingBeeld kan krachtig werken. Denk bij het ontwikkelen van je concept na welke rol beeld in je boek vervult. Is het een toelichting op of verduidelijking van de tekst? Wil je sfeer toevoegen of is het een versiering?

En welk soort beeld past daarbij? Ga je voor fotografie, werk je met illustraties of met andere vormen van beeld. Kies je voor tekeningen, grafisch werk, geschilderde illustraties of een andere techniek? Beeld is ook een van de middelen om je boek ritme te geven.

Hoe vind je de beste fotograaf of illustrator?

Hoe kom je aan de fotograaf of illustrator die het beste bij jouw boek past, of die stylist die precies aanvoelt wat je zoekt? Kijk in bladen, kranten, op (afstudeer)tentoonstellingen, op Pinterest en Instagram wiens werk je mooi vindt. Het is ook handig om serieus na te denken wat je eventueel zelf kunt, of waarvoor je iemand in je netwerk kunt vragen. Laat te allen tijde je vraag leidend zijn, houd je doel voor ogen. En uiteraard je budget.

Samen sterk

Wij vinden het een must dat een fotograaf, illustrator of stylist zich verdiept in je product en bereid is om (een deel) van je teksten te lezen. Tekst en beeld vormen namelijk samen de content van je uitgave. Ze ondersteunen en versterken elkaar. Voorkom dus dat je eerst een tekst schrijft en vervolgens een ‘plaatje’ erbij zoekt. Stem ook de briefings voor fotograaf en illustrator op elkaar af als je beide beeldvormen inzet.

Wel of geen stylist?

Een stylist, is dat geen overbodige poespas? Dat ligt aan het soort boek. Wij wilden dat de foto’s van de recepten er uitzagen om van te watertanden. Al bakken we er aardig wat van, we vonden dat we niet voldoende ervaring hadden met foodstyling. Dus namen we het zekere voor het onzekere. De bijdrage van een stylist kan je ook een hoop tijd schelen. Diegene heeft immers een keur aan props liggen, van ondergrond tot vorkje; en elke stylist heeft bovendien zo zijn adresjes om nog meer accessoires te ‘lenen’.

‘It’s all in the briefings’

Plan welk soort beeld je nodig hebt en zet de briefings op tijd uit. Dan heb je dankzij een strakke planning de ruimte voor improvisatie en late ingevingen.

Omschrijf het verwachte resultaat zo concreet mogelijk. Moet het beeld liggend of staand zijn? Hoe dichtbij wil je jouw onderwerp in beeld hebben? In welk perspectief? Moet je beeld in een bepaald jaargetij gemaakt worden (vooral van belang bij buitenfotografie en bepaalde lichtinval)? Hoe wil je het eindproduct aangeleverd krijgen? Hoe groot is de selectie beelden die je te zien krijgt? En maak afspraken over de deadline en over de rechten van het beeld. Betaal je alleen voor gebruik in je boek of koop je de rechten volledig af?

Nog meer hulptroepen

Afhankelijk van het soort boek heb je met nog meer creatieve uitingen te maken. In ons geval moesten wij alle recepten een keer koken of bakken. En op het moment dat het lekkers op de foto gaat, moet het er onberispelijk uitzien. Dat is een enorme bult werk. Daarom vroegen wij een professionele chef om hulp.

Als je zelf recepten ontwikkelt, is het ook heel nuttig om testbakkers of -koks te vragen om jouw recepten te gebruiken. Zo kom je er al snel achter waar je instructies onduidelijk zijn.

Aarzel dus niet om experts bij je team te vragen. Jij bent de auteur, maar je hoeft daarom nog niet alles zelf te kunnen. Dat kan ook gelden als je bezig bent met woninginrichting, bloemen of kleding.

Onze tips

  • Bedenk welke rol beeld speelt in je boek
  • Kies zorgvuldig met wie je wilt werken
  • Wees duidelijk, concreet en compleet in je briefing
  • Aarzel niet om specialisten te betrekken
  • Geniet van het hele creatieve proces!

Benieuwd naar het resultaat? Blader hier door het boek, bestel het of ren alvast naar de bakker voor een pakje verse stroopwafels voor jouw eerste recept of knutsel!

Lineke Eerdmans is gepassioneerd boekenmaker, eindredacteur en uitgever. Ze studeerde Taalkunde aan de Universiteit Utrecht en heeft ruime ervaring in het maken van boeken, het begeleiden van auteurs en het redigeren van teksten. Ulrike Schmidt heeft een achtergrond in letteren en marketing. Sinds een aantal jaren is zij freelance (hoofd)redacteur en conceptbedenker voor verschillende bedrijven en organisaties.

Techniek