Afbeelding

Schrijfmeditaties door Joey Brown

Schrijfmeditaties: naar binnen schrijven

Schrijfmeditaties door Joey Brown om dieper tot jezelf te komen.De stroming van de zee, de wind die waait en de krekels die krijsen. Overal om ons heen op het Griekse eiland Ikaria is beweging. Tijdens deze schrijfretraite laat Joey Brown, onze schrijfcoach, ons kennismaken met deze bewegingen door te mediteren en te schrijven. Hierdoor ontstaat er beweging in de groep en in onszelf. Als Schrijven Online-reporter en schrijver neem ik jullie mee in deze schrijfreis.

Naar binnen schrijven

Door naar binnen te schrijven leer je jezelf en de wereld om je heen kennen. Je komt makkelijker bij je ware gevoelens en wat er werkelijk in je leeft. Als je naar binnen schrijft, kun je daarna ook vormgeven aan je schrijven. Om levendige en realistische personages en verhalen te creëren, is het van belang dat je eerst je eigen gevoelens onderzoekt om ze daarna op papier te krijgen. Zo zal je lezer zich herkennen in de gevoelens en problemen van je personage, waardoor hij het verhaal ingezogen wordt. Schrijfmeditaties helpen je daarbij.  

Schrijfmeditatie

Elke ochtend en avond hebben we schrijfmeditaties. We keren in onszelf, gaan op zoek naar ons gevoel en ritme tijdens het mediteren. Zo beantwoorden we vragen als: ‘Hoe voel ik me nu?’, ‘Wie ben ik?’, ‘Wat is mijn schrijfstem?’ en ‘Hoe ziet mijn schrijven eruit?’ Daarna gaan we volgens de puntlijnmeditatie, die uit drie stappen bestaat, onze gevoelens en gedachtestroom opschrijven. Deze basis wil ik graag met jullie delen. De puntlijnmeditatie gaat als volgt: Willekeurig op de bladzijde zetten we een punt. Daarbij zetten we ons kernwoord neer: het woord dat je tijdens het mediteren zag of naar je toe kwam. Je zet je pen terug op de punt en je start een lijn. Volg je hand en de lijn zal vanzelf vorm krijgen. Voel hoe je je op dat moment voelt. Speel met de snelheid en bewegingen in de lijn. Zodra er een gedachte opkomt, begin je met schrijven. Zo komen er inzichten naar boven, die je anders misschien niet gezien had. Op die manier laat je de beweging in jezelf op gang komen.

Puntlijnmeditatie als basisprincipe van de schrijfmeditaties van Joey Brown.

Wil je meer weten over de schrijfretraite in Ikaria? Volg ons dan via Facebook en Instagram waar dagelijks vlogs verschijnen over deze schrijfreis.

Voor meer info over schrijfmeditatie én gratis oefeningen klik hier.

Joey Brown, schrijfcoach, die je je ware (schrijf)stem laat ontdekken.Joey Brown is schrijfcoach. Ze begeleidt je naar de kern van je schrijven. Aan de hand van groepsmeditatie en individuele begeleiding ontdek je je ware (schrijf)stem. Haar retraites zijn unieke combinaties van schrijven, stilte, creatief-expressief werk en meditatie. Joey woont momenteel op het Griekse eiland Ikaria.

Door Nicolette Hendriks
Schrijfster en journalist van Schrijven Online

Foto's door Joey Brown en Nicolette Hendriks

Uitgeven

Techniek