Afbeelding

Mijn eerste NaNoWriMo: de vooravond

Mijn eerste NaNoWriMo: de vooravond

Mijn eerste NaNoWriMo: de vooravondIn november studeer ik na vier jaar af. Gek genoeg associeer ik afstuderen met de maand januari: een nieuw begin, een schone lei, alles is mogelijk. Daar horen natuurlijk goede voornemens bij en aangezien ik al een goed jaar geen letter fictie meer geschreven heb, is mijn voornemen om mee te doen aan de NaNoWriMo. Het doel van de National Novel Writing Month: 50.000 woorden schrijven in 30 dagen.

Vijftig. Duizend. Dat zijn bijna tweeduizend woorden per dag. Terugdenkend aan het afgelopen jaar, waarin ik veel met fictie bezig ben geweest maar geen woord zelf geschreven heb, word ik toch een beetje benauwd. Gelukkig is het niet alles of niks: als ik die 50.000 niet red, is er ook niks aan de hand. Mijn doel is vooral om de spreekwoordelijke pen weer op te pakken en verder te gaan aan dat manuscript dat al zo lang onaangeroerd is. Het is niet dat ik niet meer wil schrijven of niet meer enthousiast ben over het verhaal, maar je kent het wel. Life got in the way.

Elke dag schrijven

Het plan is dus om vanaf 1 november iedere dag te gaan schrijven. Voor mijn eigen gemak, omdat het al zo lang geleden is, mag dit zowel aan mijn manuscript zijn of aan een nieuw (kort) verhaal. Als ik maar schrijf, zoveel mogelijk. Omdat ik freelancer ben en bijna altijd vanuit huis werk, kan ik gelukkig makkelijk tussen het werken door schrijftijd inplannen. Tegen het einde van de maand ga ik wel een week op vakantie met mijn vriend, dan is het natuurlijk niet zo leuk als ik de halve dag achter mijn laptop zit. Maar ach, wie schrijven wil moet offers maken.

Ik heb het schrijfprogramma yWriter gedownload. Mijn manuscript telt op dit moment nog maar een paar hoofdstukken en als ik serieus de diepte in wil gaan met dit verhaal, moet er eerst nog wat structuur komen. Sinds ik besloten heb aan de NaNoWriMo mee te doen dansen de ideeën gelukkig al weer vrolijk door mijn hoofd, dus aan inspiratie is geen gebrek. Nu nog die woorden op papier krijgen.

Volgende week een verslag van mijn allereerste week marathonschrijven. Wish me luck!

Marije Catsburg is freelance tekstschrijver. In november 2017 studeerde ze af aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze de opleiding Media, Informatie en Communicatie volgde in de richting van marketing en (creatief) schrijven. Catsburg heeft eerder als stagiair gewerkt op de webredactie van Schrijven Online en schrijft zelf ook graag fictie.

Techniek