Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Je hebt met veel liefde en toewijding gewerkt aan het fundament onder je schrijversbestaan: je auteursplatform. Je weet precies wie er bij je aangehaakt zijn omdat mensen zich via je website hebben ingeschreven op je nieuwsbrief. Je hebt gebouwd aan een liefdevolle relatie door regelmatig met hen te communiceren. En als het goed is staan ze in de startblokken om je boek te kopen. Hoogste tijd voor de volgende fase, want je bent een paar maanden verder en je boek is er dan eindelijk. Het is tijd voor je boeklancering.
Een boeklancering is de periode die vooraf gaat aan je boekpresentatie en de periode nadat je je boekpresentatie hebt gehouden.
Een boeklancering beslaat enkele maanden. Een boekpresentatie is een momentopname uit je boeklancering.
Je kunt op verschillende manieren je boek lanceren.
Deze boeklancering is een lancering aan de warme kring om je heen: je familie, je vrienden, je collega’s, de buren en de mensen uit je sportclub.
Dit zijn de mensen die je in je dagelijks leven regelmatig spreekt en die betrokken zijn bij jou en bij je schrijverijen.
Je kunt het klein en simpel houden en een boekpresentatie bij jou thuis houden, in de voetbalkantine of in de lokale kroeg. Deze lancering kun je beschouwen als een ‘generale’ repetitie voor het ‘grote’ werk. Van een kleine boeklancering kun je een hoop leren: hoe presenteer je je boek, hoe presenteer je je zelf en de lakmoesproef: durf je de vraag te stellen of mensen je boek willen kopen. Want daar was je boekpresentatie ook voor bedoeld. Je mag er van uit gaan dat mensen ook met die intentie komen, maar het kan geen kwaad om in je uitnodiging duidelijk te vermelden dat je boek te koop is.
De mensen die je boek daadwerkelijk kopen, kunnen je fans worden die je in een later stadium, als je je boek ‘groots’ gaat lanceren, willen helpen om je boek onder de aandacht van hun eigen warme kring onder de aandacht te brengen.
Deze lancering kun je redelijk ‘onder de radar’ houden zonder dat je luidkeels de officiële verschijningsdatum aan de grote klok hangt. Die officiële verschijningsdatum is namelijk voor een bestsellerlancering een belangrijk ijkpunt in de tijd. Je kunt dus de officiële verschijningsdatum het best reserveren voor een bestsellerlancering.
Wat heb je nodig:
- een locatie
- een datum
- een uitnodiging
- een voorraadje boeken
- een digitale flyer van je boek
De inschrijvers op je emaillijst staan verder van je af dan de mensen uit je warme kring: ze hebben je nooit persoonlijk ontmoet (sommige misschien wel omdat ze tot je warme kring behoren) maar hebben zich ingeschreven op je emailnieuwsbrief omdat ze je op het spoor gekomen zijn via social media, hebben je ontmoet op bijeenkomsten of in de schrijf- en leesgroepen waar jij zelf ook in zit.
Je hebt ze op de hoogte gehouden van je vorderingen en zijn benieuwd naar je boek.
Je kunt voor hen twee dingen doen: een boekpresentatie organiseren, of hen de mogelijkheid bieden om je boek direct bij je te bestellen.
Deze lancering kun je als een soort ‘pre-lancering’ presenteren, zodat je naar de media nog steeds een officiële verschijningsdatum kunt noemen, waardoor je boek haar actualiteitswaarde blijft houden.
Over het lanceren aan je emaillijst valt nog veel meer te vertellen. Daar schrijf ik een andere keer over.
Wat heb je nodig:
- een datum voor je boekpresentatie
- een locatie
- een voorraadje boeken
- een uitnodiging
- een programma
- een boekenpagina op je website waar ze informatie over je boek kunnen krijgen en waar ze je boek
kunnen bestellen
- een digitale flyer van je boek
Je nodigt hen uit met een email. Ze kunnen zich aanmelden door te reageren op je mail.
3. Een lancering naar de media en de pers
Je volgt al een tijdje mensen die een groot bereik (op internet en in het echte leven) hebben en over boeken schrijven voor tijdschriften, kranten of andere media. Ook met hen heb je een relatie opgebouwd door te reageren op hun posts, hun blogs, vlogs of de artikelen die verschijnen in de hardcopy media.
Nu is het tijd om aandacht te vragen voor je boek. Je kunt op verschillende manieren aandacht vragen: - een recensie, een blog, een vlog, een interview, een artikel of de aanwezigheid op je boekpresentatie.
Wat heb je nodig:
- een goede website met op de homepagina alle informatie die ze nodig hebben over je boek
- een mediakit
- een goede boekenpitch
- een locatie
- een officiële verschijningsdatum waarop je je boekpresentatie houdt
- een goede uitnodigingsmail
- een aanmeldformulier op je website
- tijd om na te bellen om te vragen of ze komen of te vragen of ze aandacht aan je boek willen besteden
4. Een bestseller lancering
Dit is een lancering waar je je richt op iedereen tegelijkertijd die hierboven genoemd staat. Deze lancering vraagt een hoop tijd, energie, voorbereiding en uithoudingsvermogen. Als je een groots resultaat wilt dan moet je het dus ook groots aanpakken.
1. Roepen dat je boek er is en dat mensen het moeten kopen
2. Geen plan hebben en ad hoc acties doen waar geen samenhang in zit.
3. Denken dat je boek zichzelf verkoopt omdat het zo goed is
4. Er van uit gaan dat de mensen die dicht om je heen staan wel begrijpen dat je verwacht dat ze je boek kopen als je je boekpresentatie houdt
5. 2 weken van te voren beginnen met de voorbereidingen van je boekpresentatie
6. Denken dat een persbericht sturen ‘ het gaat doen’ (persberichten sturen is sowieso tegenwoordig al bijna niet meer effectief, alleen als je actief na belt, wat zeer intensief is)
7. Je ambassadeurs en de echte fans uit je platform geen concrete hulpvraag stellen
1. Stel een maand of twee voor je boekpresentatie een team van fans samen die voor jou het woord willen verspreiden over je boek.
Deze mensen kunnen je helpen om:
2. Zo bouw je een loyaal en enthousiast boeklanceerteam
Nadat je je boekpresentatie hebt gehouden, ga je door met het lanceren van je boek. Dat doe je door lezingen te houden in boekwinkels, bibliotheken, verenigingen en allerlei andere activiteiten te organiseren. Een boeklancering is een voortdurend proces en houdt niet op bij een geslaagde of een geflopte boekpresentatie.
Wil je 21 dagen elke dag een boekmarketingtip in je inbox ontvangen? Hier kun je ze aanvragen
Denise Hulst is auteur, auteurscoach en ondernemer.
In 1997 startte zij haar eigen trainingsbureau en werd een jaar later gevraagd door een grote uitgever om een boek te schrijven over haar vakgebied.
Dat was het begin van een succesvolle ondernemers - en auteurs carrière.
Sinds de verschijning van haar eerste boek in 2000, zijn er nog 10 boeken van haar verschenen bij grote uitgevers (Unieboek-Spectrum, Ten Have), waaronder enkele best - en eversellers..
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!