Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Wanneer je je boek in eigen beheer uitgeeft moet je alles zelf regelen, maar hou je wel het meest over aan de verkoop van je boek. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Als je onderstaande stappen volgt, weet je zeker dat je niets vergeet.
Boekhandels bepalen op basis van de NUR-code in welke categorie zij je boek plaatsen. Probeer je dus in te leven in de consument, en kies een code die zo relevant mogelijk is voor je boek, zodat het straks makkelijk te vinden is. Online zijn verschillende lijsten met alle NUR-codes te vinden.
De BISAC-code is vergelijkbaar met de NUR-code. BISAC wordt internationaal gebruikt en het aantal categorieën is veel uitgebreider. Op de site van BISG vind je alle BISAC-codes.
Een ISBN is een productcode die specifiek voor boeken bedoeld is. Hiermee kunnen boekhandels en consumenten je boek makkelijk vinden, en krijgen ze automatisch alle informatie die erover beschikbaar is.
Een ISBN is niet verplicht, maar wil je je boek via boekhandels verkopen, dan heeft het een ISBN nodig. Anders kan het niet in het systeem worden opgenomen.
Je kunt een ISBN registreren via Mijn ISBN, of via CB Online als je een aansluiting hebt bij het CB. Dat kan zodra je weet hoeveel pagina’s je boek heeft, want dat moet je opgeven wanneer je het ISBN registreert. Ook kan je een omschrijving van je boek, een pdf met een aantal inkijkpagina’s, en een afbeelding van de voor- en achterkant van je boek uploaden.
De omschrijving is belangrijk, want die komt bij online boekhandels als productomschrijving bij je boek te staan, en bepaalt dus of consumenten je boek al dan niet zullen bestellen. Het registreren van het ISBN is dan ook een belangrijk onderdeel van de verkoop van je boek.
De verkoopprijs van je boek bepaal je zelf. Het belangrijkst is daarbij natuurlijk dat je de kosten die je maakt om je boek te laten produceren terugverdient. Door die bij elkaar op te tellen, en de uitkomst te delen door het aantal boeken dat je laat drukken, weet je hoeveel je boek minimaal moet kosten.
Daarnaast kan je kijken naar vergelijkbare boeken. Probeer erachter te komen hoeveel consumenten bereid zijn om te betalen voor een boek als dat van jou.
In Nederland geldt de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Je moet de winkelprijs van je boek daarom, voordat je boek beschikbaar is voor de verkoop, aanmelden bij het CvdM.
Onder een boek verstaat de wet: “een werk dat tekst bevat (...), voorzien is van een titel, bestaat uit papieren bladzijden, (...) en wordt uitgegeven in een oplage van meerdere exemplaren die voor verkoop en eindafnemers zijn bestemd.”
E-books en boeken die via POD met één exemplaar tegelijk worden gedrukt en geleverd, vallen dus niet onder de Wvbp.
Je kan je via de site van het CB aanmelden voor compacte dienstverlening, een voordelige aansluiting voor uitgevers met een klein aantal titels.
Daarna dan kan je je boek aanmelden via CB Online. Daar kan je ook een ISBN registreren. Had je dat al gedaan, dan kan je het ISBN hier opgeven en aanmelden als nieuwe titel. Je geeft op wat de winkelprijs van je boek is, op welke dag je boeken geleverd zullen worden en wanneer ze uitgeleverd mogen worden aan boekhandels: de verschijningsdatum van je boek.
Nadat je je boek hebt aangemeld, moet je er natuurlijk nog voor zorgen dat er daadwerkelijk een voorraad van komt te liggen op het depot. Meestal vragen ze je de eerste keer 30 boeken aan te leveren. Je kunt de boeken via pakketpost of koerier versturen, maar je kunt ze ook zelf afgeven.
Zorg ervoor dat je alle stappen op tijd hebt gedaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’, dat je gratis kunt downloaden, vind je daarvoor een handige checklist.
Meer lezen? In Van passie naar boek vind je schrijftips, komen alle elementen van een boek(ontwerp) aan bod en vertel ik precies waar je allemaal op moet letten als je je boek gaat laten drukken, verkopen en promoten.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Comments
Geldt het boek VAN PASSIE…
Geldt het boek VAN PASSIE…
Geldt het boek VAN PASSIE NAAR BOEK over voor als je boek verkoopt niet voor een bedrijf? Dan gelden er toch andere regels?
Nico
Beste Nico, Het gaat…
Beste Nico,
Het gaat…
Beste Nico,
Het gaat inderdaad over boeken uitgeven voor je bedrijf, maar de regels zijn hetzelfde voor elk soort boek.
Groeten,
Hanneke