Januari Schrijfmaand - Zo komen we verder

Yoeke Nagel over de Januari Schrijfmaand op Schrijven Online.Een marathon was het, de Januari Schrijfmaand op Schrijven Online. De deelnemers stonden al te trappelen bij de startlijn op 1 januari, de koude oliebollen nog naast het toetsenbord. En PANG! Vanaf de eerste oefening kwam het aan op een uitstekende schrijfconditie en strak getrainde fantasie.

Twee kanten

Anders dan vorig jaar begeleidden nu twee schrijfdocenten de hele route langs veertien oefeningen. Altijd fijn, want daardoor heb je als schrijver meer kans dat je precies de juiste opmerkingen krijgt om nog beter te worden.

De oefeningen van Henny Fortuin konden leiden tot het opstarten van een nieuw, groot schrijfwerk: een boek of essay. De oefeningen van Yoeke Nagel waren gericht op het ontwikkelen van nieuwe technieken en om spelenderwijs meer schrijfgereedschap in de vingers te krijgen. Samen vormden de opdrachten een heerlijk uitdagend geheel waar iedereen wel iets uit kon halen.

Eigen stijl ontdekken

Wie (nog) beter wil leren schrijven, moet natuurlijk veel oefenen. Door verschillende technieken en stijlen uit te proberen ontdek je al schrijvend wat er bij je past. Ben je een mijmerschrijver die graag traag door een oneindig landschap van woorden dobbert? Een knal- of een mitrailleurschrijver die houdt van felle staccato drama’s vol brand en ontslagen? Of een Valentijnsschrijver die overal wel een ontluikende romance in weet te woordweven?

Januari Schrijfmaand is een uitstekend laboratorium om je voorkeuren te onderzoeken.

Vorm en inhoud

Het oefenen met schrijfstijlen betekent dat de vorm (welke techniek gebruik je, doe je dat soepel of komt het wat krampachtig over) zwaarder weegt dan de inhoud (waar schrijf je over, is dat wel echt waar, is het zielig of grappig). Bij het zoeken naar inspiratiebronnen daarentegen – waar de oefeningen van Henny Fortuin veel op waren gericht – gaat het vooral om inhoud.

Natuurlijk: beide zijn belangrijk. Maar wie echt knap schrijft kan lang verdoezelen dat er maar weinig inhoud is. En wie een geweldige fantasie heeft mag gerust wat stijlfouten maken; het verhaal blijft toch rechtovereind staan. De uitdaging is natuurlijk om beide aspecten van het schrijven tot grote hoogte te brengen voor adembenemende verhalen.

Commentaren en complimentjes

Terwijl vorig jaar nog veel commentaren van medeschrijvers vooral vriendelijke complimentjes waren, werd dit jaar veel vakkundiger gekeken naar elkaars werk. De feedback was ter zake en veel zinvolle tips voor verbetering werden ook echt meteen uitgevoerd. “Bedoelde je dit? Ja, inderdaad, nu staat hier veel beter wat ik eigenlijk wilde zeggen!” stond er dan onder een ‘herziene versie’.

That’s the spirit. Schrijven is immers gewoon afzien, trainen, doorgaan, opnieuw beginnen en weer doorgaan. Net als alle andere sporten. Dat het een stuk leuker is dan een marathon lopen hoeft niet iedereen te weten. Maar ik krijg de indruk dat Schrijfmaandschrijvers bij Schrijven Online daar geen moment meer aan twijfelen nu ze de finish gehaald hebben. Gefeliciteerd.

Meer schrijfopdrachten

Zin in meer schrijfgereedschappen en schrijftraining?
Op zondag 16 februari geeft schrijfcoach Yoeke Nagel een dagworkshop ‘Schatschrijven’ in Zwolle.
Meer informatie en inschrijven via de website van Yoeke Nagel.

Zin om een stap verder te gaan en aan een boek te beginnen?
In maart organiseert schrijfcoach Henny Fortuin een weekendworkshop in Noordwijk aan Zee: HET BEGIN
Meer informatie en inschrijven via de website van Henny Fortuin.

Lees ook de blog van Henny Fortuin over de Januari Schrijfmaand.

Techniek

Comments

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Jordy, Je kunt de uitwerkingen van de schrijfopdrachten nog steeds in het daarvoor bestemde subforum plaatsen, zie hier: http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… Omdat de Januari Schrijfmaand officieel voorbij is, hóeven Yoeke en Henny geen feedback meer te geven, al mogen ze dat natuurlijk wel nog doen. Wel alvast een waarschuwing: eind februari wordt het subforum van de Januari Schrijfmaand weer offline gehaald. De opdrachten en uitwerkingen worden niet verwijderd, maar zullen dan pas de volgende editie in 2015 weer beschikbaar zijn.