Afbeelding

Het vinden van dé titel voor je boek

mireille geusEen goede titel vinden voor je roman is een vak apart. Je wilt natuurlijk dat je titel opvalt, dat het de lading dekt, dat het goed ‘bekt’, dat je uitgever er blij mee is, maar vooral wil je zelf trots zijn als de naam van je nieuwbakken boek over je lippen rolt.

Een opvallende titel vinden is lastig. Er zijn zoveel boeken. Boeken die nu zijn geschreven en boeken die door alle generaties schrijvers voor je zijn geschreven. Je kunt een opvallende titel bedenken door bijvoorbeeld een schuttingwoord te kiezen, iets dat mensen shockeert. Een andere strategie is een mooi woord, in jouw optiek, gebruiken. Je kunt ook in de inhoud van je boek zoeken naar een titel die het verhaal kantelt, mensen komen er dan pas achter hoe opvallend je titel is als ze klaar zijn met lezen.

Madame Jeanette

De titel van mijn nieuwe roman, mijn tweede voor volwassenen is Madame Jeanette. Sommige mensen weten meteen dat dit een heet pepertje is. Anderen zegt de naam niets, al vermoeden ze dat het iets met een dame te maken heeft die Jeanette heet.

In mijn roman verliest de hoofdpersoon Leonora de liefde van haar leven, omdat hij een thuisgevoel bij haar mist. Ze gaat op zoek naar dat thuisgevoel. Als half Surinaamse met een jong overleden Surinaamse moeder realiseert ze zich dat ze weinig of niets weet over Surinaams zijn. Als ze zich opgeeft voor een cursus Surinaams koken ontmoet ze andere vrouwen die ook gedeeltelijk Surinaams zijn en net als zij niet Surinaams kunnen koken. Terwijl ze leert soul food bereiden, herinnert ze zich dingen van haar vroege jeugd. De cursus is op meerdere vlakken voedsel voor de ziel. Ze komt dichter bij haar Surinaamse roots, leert haar identiteit herkennen en bepalen.

Tijdens de cursus leert ze omgaan met de peper Madame Jeanette. Een mede cursiste noemt haar Madame Jeanette, iemand die sterk is, krachtig, niet zonder handschoenen aan te pakken.

Madame Jeanette is tevens een peper die hoog staat op de lijst van voeding die de pijnprikkel tart. Haar jeugdherinneringen blijken ook vol pijn te zitten.

Allemaal goede redenen om dit boek Madame Jeanette te noemen.

Het ligt vanaf 16 april in de winkel, ik heet Mireille Geus en schrijf al jaren commentaar bij ingezonden werk in de rubriek Kidlit. Wie weet wil je weleens lezen wat ik schrijf en dan kun jij commentaar geven!

mireille geusOver de auteur

Mireille Geus is de dochter van een Surinaamse moeder en een Nederlandse vader. Ze debuteerde met de roman 'Een makkelijk kind'. Haar jeugdboeken verschenen in tien landen en werden bekroond in Nederland met o.a. de Gouden Griffel. Zie www.mireillegeus.nl en www.madamejeanette.nu

Uitgeven