Afbeelding

© Sanne Miltenburg

Het financiële plaatje van een prentenboek

Maak je als schrijver een prentenboek in eigen beheer of wil je specifiek begeleidend illustratiewerk laten maken dat je naar de uitgever stuurt? Dan betaal je zelf het illustratiewerk.

Wordt jouw verhaal uitgegeven via een uitgever, dan betaalt de uitgever alle illustratiekosten. Als schrijver hoef je je daar dan dus niet druk over te maken.

Tijdrovend proces

Maak jij een prentenboek (in eigen beheer) en wil je een illustrator inhuren voor de kaft of binnen-illustraties? Dan ben je vast benieuwd wat zo’n illustrator gemiddeld kost.

Wil je illustratiewerk van hoge kwaliteit? Dan besteedt de illustrator daar de nodige tijd aan. Het maken van een illustratie is een delicaat en tijdrovend proces. Het inhuren van een illustrator kan best prijzig zijn. Ook omdat illustratoren freelancer zijn en dus in hun uurloon eigen pensioen en ziektekosten verrekenen.

Vergoeding bij inschakelen illustrator op eigen initiatief

Een startende illustrator rekent een uurloon van ca €50,00 (let op: tarieven kunnen erg variëren). Meer ervaring of bekendheid van een illustrator leidt vaak tot een hoger uurtarief, aangezien er dan ook betere en grotere resultaten binnen het uur worden bereikt. Meestal berekent de illustrator op voorhand een vaste projectprijs voor jouw prentenboek, waarin de benodigde illustratie-uren zijn verrekend. Voor een gemiddeld prentenboek moet je al snel aan een paar duizend euro denken (€1000 - €2000).

Mogelijkheden om de illustratievergoeding te verlagen

Illustraties zijn voor een schrijver relatief duur om te betalen. Hierbij wat tips om de totaalprijs te verlagen.

  • Hergebruik voor de prentenboekkaft een illustratie van het binnenwerk
  • Ga voor minder gedetailleerd illustratiewerk, eenvoudige of egale achtergronden
  • Kies voor een snelle tekentechniek. Bijvoorbeeld digitale lijnen en inkleuring in plaats van handgeschilderde plaatjes.
  • Is de deadline erg kort? Geef de illustrator dan meer tijd. Bij overwerk hanteren illustratoren vaak een (hoog) spoedtarief.
  • Laat meerdere verhalen tegelijkertijd illustreren. Soms krijg je dan kwantiteitskorting. Of geef de illustrator de garantie voor een tweede illustratieproject in de toekomst.
  • Ga voor minder kleuren in illustratiewerk. Kies voor een paar kleurtinten of voor zwartwit met een steunkleur.
  • Laat de illustrator royaler meedelen in royalty’s (als boek wordt uitgegeven) naast lagere maakprijs. Dan moet je dus wel een deel van je eigen royalty’s opgeven! Zie hieronder de uitleg over royalty’s.

Vergoeding bij publicatie door uitgever: 2A Royalty’s

Wordt je prentenboek uitgegeven door een uitgever, dan ontvangt zowel de schrijver als illustrator een royalty. Dat is een percentage van de verkoopprijs per boek. Bij een goede verkoop delen de makers van een prentenboek zo mee in het succes van de uitgever.

Vaak is een royalty 10% van de winkelverkoopprijs per boek. De schrijver en illustrator delen dit percentage. In de praktijk is dit bijvoorbeeld €1,50 voor een prentenboek van €15,00. Aangezien een prentenboek meer beeld dan tekst bevat, krijgt de illustrator een groter deel van de royalty’s dan de schrijver. Bijvoorbeeld 7% royalty’s voor de illustrator en 3% voor de schrijver. Dan zou je als schrijver €0,45 per boek krijgen. Als een gemiddelde oplage van 2000 exemplaren helemaal wordt verkocht verdien je €0,45 x 2000 = €900,00. Elk jaar op een vast tijdstip ontvang je je royaltyvergoeding van de uitgever.

2B Niet terug vorderbaar voorschot

Meestal hanteren uitgevers naast de royalty-vergoeding een niet terug vorderbaar voorschot. Dit is een bedrag wat je ontvangt bij publicatie van je prentenboek, als voorschot op je latere royalty’s. Hiermee kan je deels de kosten vergoeden die je hebt gemaakt tot dan toe. Wanneer het boek niet goed verkoopt, en je als schrijver of illustrator geen tot weinig royalty’s ontvangt, heb je in ieder geval nog dit voorschot. Het voorschot mag later niet worden teruggevorderd door de uitgever als de verkopen tegenvallen. Meestal ligt het bedrag van het voorschot rond (een gedeelte van) het royaltybedrag dat je zou krijgen over de totale eerste oplage.

Verschillend gebruik vergoedingen door uitgevers

De meeste uitgevers hanteren bovenstaande vergoedingen. Maar sommige uitgevers hanteren alleen royalty’s. Dan loop je als schrijver en illustrator een groot financieel risico. Als de verkoop tegenvalt verdien je niet tot nauwelijks aan je prentenboek. Andere uitgevers betalen alleen maakkosten. Persoonlijk vind ik de combinatie van een niet terug vorderbaar voorschot met royalty’s het prettigste. Zo loop je niet alle risico's en heb je daarnaast ook de kans om bij succes van je boek extra te verdienen. Je moet zelf kijken wat je prettig vindt. In sommige gevallen kan het contract wat meer naar jouw wensen worden aangepast.

Wie is Sanne?

Al 10 jaar werkt Sanne als illustrator en auteur. Haar specialisatie is verhalende prentenboeken met fantasie, actie en een positieve boodschap. Inmiddels zijn 10 kinderboeken van haar hand gepubliceerd (tekst en illustraties). Haar laatste prentenboek ‘De Papawinkel’ verscheen bij uitgeverij Clavis en verschijnt binnenkort in Amerika en Italië. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe prentenboek wat in de zomer van 2016 bij Clavis zal verschijnen. Als illustrator heeft Miltenburg meer dan 200 publicaties geïllustreerd voor onder meer Clavis, Delubas en Zwijsen. Wil je meer over haar weten? Bezoek hier haar website.

Techniek

Comments

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zie dat er een foutje in het artikel is geslopen. Bij het tweede kopje 'Vergoeding bij inschakelen illustrator op eigen initiatief'. Hier wordt over een totale maakprijs van 1000-2000 euro gesproken. Maar dit betreft normaal alleen het niet terugvorderbaar voorschot. Het is beter deze prijs als een startprijs te nemen. Dus een prentenboek in totaal in net laten illustreren kost al gauw vanaf 1000-2000 euro. Mijn excuses voor de fout!