Afbeelding

Hardcover of paperback? Hoe kies je de juiste afwerking voor je boek?

Foto: Pexels

Hardcover of paperback? Hoe kies je de juiste afwerking voor je boek?

De afwerking van je boek is, samen met het ontwerp van de cover, het eerste wat lezers ervan zien. Toch geven de meeste schrijvers hier niet zoveel aandacht aan. Op zich is dat niet zo vreemd, want hoe vaak kijk jij uitgebreid hoe het boek dat je net gekocht hebt is gebonden? Dat koop je omdat de inhoud je aanspreekt, omdat je het verhaal wilt lezen. 


Ben je echter een boek aan het schrijven en ga je het zelf uitgeven, dan komt er toch een moment dat je ontwerper of de drukker je vraagt wat je wilt. Hoewel ik deze vraag meestal via de mail stel, kan ik de glazige blik van mijn nieuwste klanten vaak helemaal voor me zien als ik hun antwoord lees. Ook al ben jij geen expert, je hoeft de keuze niet klakkeloos aan je ontwerper of drukker over te laten. Als je onderstaande stappen doorloopt, dient het antwoord zich vanzelf aan.

1. Bekijk de boeken in je boekenkast

Welke boeken vind je er het mooist uitzien? Neem ze in je handen en bekijk ze eens op een andere manier dan je normaal doet. Kijk eerst naar de buitenkant. Hebben ze een hard of een zacht omslag? Zijn het goedkope paperbacks of juist luxere hardcovers? 

Sla ze daarna open. Blader er niet alleen doorheen, maar kijk ook hoe ver ze open kunnen zonder dat je veel kracht hoeft te zetten. Hoe zijn ze in de rug gebonden? Zitten ze soepel in elkaar of zijn ze stug? Wat voor papier is er gebruikt en wat doet het omslag met het boek? Zorgt dat ervoor dat het makkelijk openvalt, of juist niet?

2. Bedenk welke uitstraling je wil dat je boek krijgt

Dit heeft allemaal invloed op de uitstraling van een boek. Een soepele paperback komt heel anders over dan een zware, glanzende hardcover met dik papier en drie leeslinten. Wat past het best bij jou en bij jouw boek?

3. Bepaal de prijsklasse van je boek

Weet je al wat de winkelprijs van je boek ongeveer wordt? Wordt het een duur boek, of juist helemaal niet? Dit is een goed moment om daar alvast over na te denken. Een boek dat je voor een hogere prijs wilt verkopen moet er mooi uitzien en mag niet na één keer lezen al kapot zijn. Wil je je boek juist voor een lage prijs verkopen, dan hou je er weinig aan over als je onnodig veel geld aan de afwerking besteedt.

4. Denk na over de functie van je boek

Tenslotte misschien wel de belangrijkste vraag: hoe gaan je lezers het boek gebruiken? Natuurlijk weet je niet van tevoren of ze het een of tien keer zullen lezen, maar sommige dingen kun je wel voorspellen. 

Zijn je lezers bijvoorbeeld jong en studeren ze nog, dan is de kans groot dat ze je boek elke dag mee in hun tas nemen om het in de trein te lezen, op weg naar college. Is je boek een naslagwerk, dan zal het waarschijnlijk vele malen doorgebladerd worden, maar het kan ook zijn dat je boek juist bedoeld is om herinneringen in vast te leggen en te bewaren. Dan is het belangrijk dat er bijvoorbeeld goed in kan worden geschreven en dat het omslag duurzaam is en jaren mooi blijft. Wat voor jou het belangrijkst is bepaal je zelf, maar denk goed na voordat je een keuze maakt. Want zijn je boeken eenmaal gedrukt, dan kan je het niet meer zo makkelijk veranderen.

Van passie naar boek

Meer lezen? In Van passie naar boek vind je schrijftips, komen alle elementen van een boek(ontwerp) aan bod en vertel ik precies waar je allemaal op moet letten als je je boek gaat laten drukken, verkopen en promoten.