Afbeelding

Henny Fortuin.

Ga van dat forum af!

Henny Fortuin was schrijfcoach voor de Januari Schrijfmaand 2014.Verbijsterd las ik de bijdragen op het forum ‘Januari Schrijfmaand’ van Schrijven Online. De kwaliteit was veel en veel beter dan ik verwacht had. Wat een juweeltjes. En dan de reacties. Hier proefde ik de liefde voor het schrijversvak. Opbouwende commentaren, liefdevolle kanttekeningen. Hoe moest ik daar nog iets aan toe voegen? Ik, de schrijfcoach. Werd ik niet geacht op professionele wijze de wereld versteld te doen staan van mijn inzichten? Niets van dat al. Met moeite kon ik hier en daar een aanwijzing uit mijn tenen persen. Een kleine opmerking, een minimale kanttekening.

Zou er dan nu geen tromgeroffel en trompetgeschal moeten klinken om zoveel kwaliteit op het forum van Schrijven Online? Zou ik niet blij moeten zijn met al dit nieuwe talent en zingend door het leven moeten gaan? Nee, want wat doet dat talent op het forum van Schrijven Online? Prima, als je je teksten alleen maar aan je familie en vrienden en medeforumleden wil laten lezen. Leuk, als je jezelf wilt ontwikkelen en dat voor jou voldoende is.

Maar als er ergens, diep van binnen, een verlangen is naar meer, naar een boek misschien, ga dan nu van dat forum af en ga dat boek schrijven. Hoeveel schrijfoefeningen wil je nog doen, hoeveel schrijfboeken wil je nog lezen, welke cursussen wil je nog volgen, voordat je aan je boek begint? En het afmaakt?

Dus als je leuke schrijfoefeningen wilt uitproberen, prima. Als je inspiratie op wilt doen, ook goed. Maar als je stiekem van een boek droomt, dan komt er een moment dat je serieus aan het werk moet gaan en dat boek moet schrijven.

Als ik de kwaliteit op dat forum zie, dan is dat moment voor een heleboel deelnemers allang aangebroken. En dan zou ik wel willen gillen: ga van dat forum af en schrijf dat boek! NU!

Zin om een stap verder te gaan en aan een boek te beginnen? In maart organiseert schrijfcoach Henny Fortuin een weekendworkshop in Noordwijk aan Zee: HET BEGIN.
Meer informatie en inschrijven via de website van Henny Fortuin.

Techniek

Comments

Ik ben eigenlijk heel verlegen en bescheiden, en daarom heb ik liever niet dat anderen een heel boek van mij gaan lezen. Ik ben bang dat ze mij dan leren kennen en echt denken dat ik ben wat ik schrijf. Ik kan ook heel slecht mijn emoties beschrijven en die van mijn vele HP`s. Ik ga niet van dit Forum af tot ik dat allemaal heb overwonnen. Kan je met een weekendworkshop ook je faalangst overwinnen?

Hallo Yrret, eerlijk gezegd dacht ik eerst dat deze reactie een verkapte reclame boodschap van een van mijn vrienden was. Omdat je helemaal aan het goede adres bent. Ik ben schrijfster, schrijfcoach en psychotherapeut en ik twijfel al een hele tijd of ik niet speciaal voor aspirant schrijvers een workshop moet organiseren om hun faalangst en blokkades te overwinnen. Nu wil ik niet al te therapeutisch worden, maar ik kan er zeker tijd aan besteden. Dus ja, asjeblieft, schrijf je in voor die workshop HET BEGIN en ik besteed er aandacht aan. Zowel aan je faalangst als je inhoudelijke vragen. het zijn mijn stokpaardjes Oh ja, en hoe weet ik dat je niet een van mijn vrienden bent met een stiekeme reclameboodschap? Omdat het zelfs voor hen niet mogelijk is in korte tijd 2521 reacties te schrijven. Mocht je meer willen weten of persoonlijk contact willen, neem dan contact met me op: http://hoeschrijfjeeenboek.nl/contact/

Niet vervelend bedoeld maar bijna iedereen op dit forum schrijft aan een BOEK en wil gewoon graag feedback ontvangen van andere mensen die ook schrijven aan een BOEK. Waarom zouden mensen van het forum af gaan om helemaal alleen zonder proeflezers zonder een plek om vragen te stellen een boek te schrijven. Ik snap niet waarom je niet heel goed een boek zou kunnen schrijven en op dit forum zitten.

Hi Justus, klopt helemaal, als je dat kunt is het natuurlijk geweldig: èn aan je boek werken èn actief aan het forum deelnemen. Als beide activiteiten elkaar versterken ben ik helemaal blij. Waar ik bang voor ben is dat deelname aan een forum, het volgen van nog een cursus, het lezen van nog een boek, een vorm van uitstelgedrag is, van vermijden. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn en dat weet je zelf het beste. Maar als ik de kwaliteit van veel teksten zie, dan vraag ik me af: waarom is er van jou nog geen boek verschenen? Ben ik zo duidelijker? Iets genuanceerder?

Dank je wel, Henny, voor je compliment! Het forum is een drempel om je onzekerheid over de kwaliteit van je werk te toetsen. Een stimulans om verder te gaan en nog meer drempels te passeren tot aan een uitgever, als dat je doel is. Maar...je zegt, ga van het forum af. Met andere woorden, geef uit? Maar...uitgevers gaan op zeker. Zelfs als talent op online heb je weinig kans, dus blijft online juist een motivatie om te blijven schrijven, als het publiceren via een uitgever niet lukt. Het mooiste zou zijn als een uitgever hier op de site neust en zijn schrijver ontdekt.