Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Einde Schrijverssprookje
Voor veel schrijvers is het lastig om gewoonweg te beginnen met schrijven. Gebrek aan inspiratie kan ertoe leiden dat je niet het aantal schrijfkilometers maakt die je voor jezelf hebt opgesteld. Maar heb je die inspiratie ook daadwerkelijk nodig? Lees hier de blog van Lisette Grimmius.
Een paar weken geleden voerde ik een schrijfschema in, zodat de wereld der verhalen dagelijks voor enkele zorgeloze uren aan mijn voeten zou liggen. Elke avond om stipt negen uur zou ik met pen en papier in de aanslag zitten om die bestseller die ik in gedachten had zomaar, uit de losse hand, neer te pennen. Ik zou heerlijk warme thee drinken, of – lekker dandyesque – rode wijn, en het verhaal schrijven dat ik al jaren tevergeefs onder de duim probeer te krijgen. Ik zou zwemmen in zeeën van inspiratie, meer spannende plot twists uit mijn mouw schudden dan ooit en zelfs mijn blog zou ik wekelijks bijhouden.
Het klinkt als een waar schrijverssprookje en het ziet er misschien naar uit alsof mijn bestseller binnen afzienbare tijd in de winkel zal liggen, maar niets is minder waar. Die bestseller is door mijn nieuwe schrijfritme verder uit zicht dan ooit. Maakt dat uit? Nee, juist niet. Ik leerde van mijn nieuwe ritme dat er twee problemen zijn met mijn kijk op het schrijfproces.
In de eerste instantie durfde ik deze blog niet te schrijven, uit angst voor onvermijdelijke waardeoordelen. En daar ligt dan ook probleem één, bij het Grote Intellectuele, bij het ‘ik moet een bestseller schrijven en anders – ‘. De gedachte dat alles wat ik schrijf bestsellerwaardig moet zijn, heeft zich in de loop der jaren zo verbeten in mijn hoofd vastgeklampt, dat ik tijdens het schrijven vrijwel altijd blokkeer. ‘Ik moet en zal iets goeds schrijven,’ denk ik dan, ‘en doe ik dat niet, dan is mijn zeventien jaar oude schrijversdroom gedoemd te mislukken.’ Daarnaast spelen jaren aan literatuurcolleges een rol, waarin er altijd op gehamerd werd dat literatuur iets moet betekenen, evenals vriendelijk bedoelde opmerkingen van kennissen en vrienden. Favorieten zijn ‘Wat leuk dat je schrijft, maar kun je dat wel?’ en ‘Wanneer win je nou een literatuurprijs, dan?’. Al die opmerkingen hebben zich in mijn hoofd genesteld en weerhouden me van het schrijven. Mijn weken van gestructureerd schrijven voelen als een “big fuck you” naar intellectuele drempels en verwachtingen. Ik kan me niet meer verbergen achter het excuus dat niets goed genoeg is, want ik heb nou eenmaal gepland dat ik dagelijks vier uur lang schrijf.
En dan is daar nog probleem nummer twee: de schrijfdrang, die drang van het moeten schrijven waarover je zoveel schrijvers hoort. Het is natuurlijk een prachtige, romantische gedachte dat je niet kunt leven wanneer je niet kunt schrijven, maar voor mij persoonlijk geldt dat ik hooguit drie keer per maand wat op papier zou zetten als ik zou wachten tot het lichtje ‘schrijfdrang’ in mijn hoofd op groen springt. Mijn schrijverssprookje vertelde van een geïnspireerde dandy met de wereld der verhalen aan haar voeten, maar (en dit klinkt drastisch, niet schrikken!) inspiratie zweer ik af. Ik weet dat inspiratie voor velen juist een wereld van verschil maakt, maar mij maakt ze lui. Sinds de invoering van mijn schrijfschema wacht ik niet meer op zeldzame heldere momenten. Ik zit simpelweg dagelijks achter mijn bureau om wat op papier te zetten en dat is ook wat ik moet doen.
Sinds ik mijn nieuwe schema volg, schrijf ik meer dan ooit. Korte verhalen, blogs, dagboekbijdragen, alles telt. Ik schrijf niet meer met als doel om mijn werk te publiceren, maar om uren te maken. Ik stel geen hoge eisen en wacht niet op zweverige aha-momenten. Ik schrijf simpelweg om te schrijven en dat is precies waar ik al jarenlang op uit was.
Lisette Grimmius is studente Book and Digital Media Studies aan de Universiteit Leiden en werkt als tekstschrijver. Haar korte verhalen en blogs zijn te vinden op www.lisettegrimmius.wordpress.com.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Comments
Lieve Lisette, na het lezen
Lieve Lisette,
na het lezen
Hoi Bileam Faustina, Bedankt
Hoi Bileam Faustina,
Bedankt
Beste Bileam Faustina, Ik
Beste Bileam Faustina,
Ik
Beste Lisette, Ik wil je ten
Beste Lisette,
Ik wil je ten
Lieve Lisette, Ik denk dat de
Lieve Lisette,
Ik denk dat de