Afbeelding

Een cv template gebruiken? Let op deze valkuilen

Foto: Pexels

Een cv template gebruiken? Let op deze valkuilen

Hoewel een fulltime job als schrijver voor velen de ultieme droom is, ligt dit niet bepaald binnen handbereik. Bijklussen als copywriter, redacteur of wellicht zelfs in een toetsenbordloos beroep, is dan noodzakelijk


Bij het vinden van zo’n droomondersteunende bijbaan kun je je schrijfskills gelukkig uitgebreid gebruiken. Zeker als starter op de banenmarkt kan het schrijven van een cv echter een pittige uitdaging zijn. Samen met je sollicitatiebrief vormt het immers een verkoopbrochure van jezelf en niet iedereen is even bedreven in zelfverkoop.


Cv template als hulpmiddel?

Het gebruiken van een cv template, waarin veel onderdelen al zijn ingevuld, kan dan verleidelijk zijn. Met name bij de opbouw en vormgeving biedt een template enige houvast. Toch zijn er ook enkele valkuilen waar je goed op moet letten.


Clichés

Een cv template is in de meeste gevallen al voor je ingevuld, waarbij alle bekende clichés gebruikt zijn. Voor je het weet ben je een creatieve teamplayer die ook zelfstandig kan werken en geen negen-tot-vijfmentaliteit heeft. Zorg er dus voor dat je deze tekstvulsels wijzigt in steekwoorden die echt op jou van toepassing zijn.


Durf te schrappen

Cv templates zijn meestal via een vast stramien opgemaakt. Drie opleidingen, vier banen als werkervaring, twee talen en drie hobby’s. Wijk gerust af van deze opzet, door werkervaring toe te voegen, of wellicht de hobby’s helemaal weg te laten. Hierdoor verschilt de look en feel van je cv al snel van andere cv’s die hetzelfde format hebben gebruikt, en samen met jouw cv op de sollicitatiestapel liggen. 


Voeg je persoonlijkheid toe

De meeste cv templates zijn vrij zakelijk en neutraal, omdat ze door iedereen gebruikt moeten kunnen worden. Je kunt het sjabloon opleuken door je eigen persoonlijkheid toe te voegen. Heb je oog voor details, voor design of voor kleur? Laat dat terugkomen in je cv-ontwerp. Je zult zien dat een écht persoonlijk cv maken dan eigenlijk een peulenschilletje is.