Afbeelding
Foto: Maria Orlova via Pexels
Foto: Maria Orlova via Pexels
Hun gevoel voor humor bracht ze een andere tak van sport: de column. Wekelijks schijnen Youp van 't Hek, Nico Dijkshoorn en Thomas van Luyn de lezer bij over hun privéleven, de actualiteit en alles daartussen. Hoewel het schrijven van wekelijkse stukjes niet hun oorspronkelijke beroep is, of was, worden hun pagina's in verschillende papieren media het eerst opgezocht door de abonnees. Dat is knap.
Thomas van Luyn, bekend geworden als acteur en cabaretier, is wekelijks in Volkskrant Magazine de luchtigheid zelve. Zijn zelfspot is ongekend en doet veelal denken aan het handelsmerk waarmee Kees van Kooten en Remco Campert hun verhalenbundels vulden. De meest oubollige activiteiten laat hij op eenzelfde manier uit de hand lopen, is dat niet in de praktijk, dan wel in zijn hoofd. Of Van Luyn zich nu bezighoudt met het checken van zijn inbox, het bestuderen van verschillende leveranciers van energie of het op verschillende manieren scheren van zijn kin en wangen, hij doet er altijd weer geestig verslag van.
Al sinds de jaren '90 is Youp van 't Hek, natuurlijk in eerste instantie een populaire cabaretier, degene door wie abonnees op zaterdag reikhalzend uitzien naar de bezorger van hun NRC Handelsblad. De humor is het wapen waarmee Van 't Hek de actualiteit te lijf gaat, al is de ondertoon ernstig en vaak verontwaardigd of verbaasd van aard. Zijn NRC-columns worden jaarlijks gebundeld en het is geen toeval dat dit elke keer vlak voor de feestdagen gebeurt: er zijn weinig boekjes die vaker met sinterklaaspapier in aanraking komen dan die van Van 't Hek. Zijn columns lezen eigenlijk als zijn beroemde conferences: vlijmscherp, snel en met een hoge grapdichtheid.
Dan Nico Dijkshoorn. Ooit werkzaam bij een bibliotheek, via het internet doorgebroken als modern dichter en sindsdien veel gevraagd als droogkomische en absurdistische schrijver met een rijke fantasie en een goed oog voor detail. Hoofdzaken zijn voor Dijkshoorn bijzaak, randzaken interesseren hem des te meer. Zet de (inmiddels ex-)columnist van onder andere Voetbal International, OOR, Nu.nl en tegenwoordig ook Libelle neer bij een voetbalwedstrijd en hij komt thuis met een verhaal over de cornervlaggen of een mot die op het gezicht van de geblesseerde Cristiano Ronaldo landt. Ronduit hilarisch is zijn verontwaardigde column over doelman Jeroen Zoet (toen PSV). Niet omdat deze zich die week had misdragen in het Eindhovense uitgaansleven, maar omdat er bij een interview een foto was afgedrukt waarop Zoet met een stalen lepel in een Tefal-pan aan het schrapen was. Nico Dijkshoorn ten voeten uit.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!