Afbeelding

Beeld Pexels

De ladder van ambitie

De ladder van ambitieTelkens weer drong zich het beeld op van Violina snikkend aan de keukentafel. Ze zag haar ambities, haar dromen meedogenloos geconfronteerd met de uitkomst van mijn OSM- model. Ze had het zelf toegepast en geconcludeerd: Mijn O (onderwerp) is kut, mijn S (schrijftalent) is matig en mijn M (marketing)? Geen hond kent mij! De uitkomst in punten OSM gaf als conclusie: zie schrijven als een hobby.

5 ambitieniveaus

Mijn OSM-model maakte meer kapot dan mij lief was. In handen van lieve leken als Violina was het een gevaarlijk droomdoorprikkend instrument; ik heb besloten het, ondanks het commercieel succes, onmiddellijk van de markt te halen en het aangerichte leed te lijf te gaan door het belangeloos aanbieden van de ladder van ambitie.

Voordat Violina denkt dat nog een cursus of workshop in Frankrijk haar dromen helpt waar te maken, bepaalt ze hiermee eerst haar ambitieniveau. Er zijn er vijf.

Ambitieniveau A

Je  schrijft maar wat, therapeutisch of voor de lol. Mijn moeder liet een stapel schriftjes na met verhaaltjes. Bovenop stond gekrabbeld 'je gooit het later maar weg.' Dit getuigde van wijsheid. Veel moeders van nu zouden zeggen: 'ik werk aan mijn debuutroman.'  Natuurlijk heb ik de schriftjes bewaard.

Ambitieniveau B

Zie ambitieniveau A, maar je stampt er gaatjes in, bergt het op in een dossiermap, leest het later nog eens door en moet er dan smakelijk om lachen. Misschien laat je het aan je beste vriendin of partner lezen of probeert je krabbels als blog te slijten.

Ambitieniveau C

Nu vraag je een kennis er de ergste taalfouten uit te halen en laat de printshop er vijftig exemplaren van printen, keurig ingebonden en met een mooie kaft. Je bent klaar voor honderd euro en een fles wijn.

Ambitieniveau C-Plus

Je hebt nu feedback verzameld van talloze bekenden die voor een doos wijn 'proeflezen.'(Als je zo weinig vertrouwen hebt in je boek, is het misschien beter voor C te kiezen). Je gaat naar een 'boekmaker', die kijkt niet naar de inhoud, maar zorgt tegen betaling voor vormgeving, productie, een ISBN nummer en plaatsing op bol.com. Voorbeelden zijn bestelmijnboek en mijnbestseller. Je bent al behoorlijk serieus bezig.  

Ambitieniveau D

Je wilt ermee naar een ‘uitgever'. Inderdaad deze uitgever staat tussen aanhalingstekens. Dit is geen echte uitgever, maar een boekmaker die ook een blik op de inhoud werpt, geen risico draagt maar zich toch uitgever noemt. Voor jouw rekening worden een aantal exemplaren gedrukt die je kan uitdelen aan familie en bekenden, gesigneerd natuurlijk. Je voelt je een echte schrijver en waarom niet. Het kost je pakweg 2000 euro maar dan heb je ook wat. Je vrienden kennen heus het verschil niet tussen D en E.

Ambitieniveau E

Je boek wordt uitgebracht door een echte uitgever die alle kosten voor zijn rekening neemt, jij krijgt een percentage van de verkoop. Voor debutanten is de kans hierop vrijwel nihil en je moet er wel een vernederende tocht langs de Amsterdamse grachten voor over hebben.

En dan is er nog E-plus...je wordt er rijk en beroemd door, je boek wordt zelfs vertaald.

Ik hoop zo te helpen een realistisch ambitieniveau te kiezen, gratis, belangeloos en het daarmee naar Violina en haar lotgenoten toe weer een beetje goed te kunnen maken. Wel jammer van die OSM-business.

Derk Izaks is een ambitieuze 60+ er, opende na een succesvolle zakenloopbaan een hotel en zeilschool in Bali. Hij zag de vervuiling door plastic en schreef een boek over een "plasticwater"- multinational, dat nu bij een uitgever ligt. 'Geen hogere literatuur maar meeslepend verteld, soms licht absurdistisch, vaak zeer smakelijk en in de zijlijn ook nog leerzaam.' (vond zijn schrijfmeester).

Techniek

Comments

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Derk Izaks, 'ze' schrijven mij wel eens dat ik akelig cynisch ben. Maar, vergeleken met u ben ik een watje. U begrijpt het al? Ik heb een mentor nodig om mij staande te houden in deze lieve wereld waar je hart gaat gloeien als in de hel na het zoveelste schijnheilige compliment. Ik zou daar graag eens een paar minuten met u over spreken - op Bali. Wanneer schikt het u?
'Geen hogere literatuur maar meeslepend verteld, soms licht absurdistisch, vaak zeer smakelijk en in de zijlijn ook nog leerzaam.'
Gaat dit over een boek? Hoogachtend, Yrret

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Derk Izaks,
Hij zag de vervuiling door plastic en schreef een boek over een "plasticwater"- multinational, dat nu bij een uitgever ligt.
Uitgever staat niet tussen aanhalingstekens. U gaat dus voor Ambitieniveau E. Prima, ik wacht het af. Terzijde: schuttingtaal in een blog op schrijvenonline. Ik vind het armoedig taalgebruik.

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Janp, Ik krijg altijd terzijde's van jou, nou vooruit, toch een reactie. Er zijn belangrijker dingen die schrijvers zouden moeten vermijden, roken bijvoorbeeld. En een glas (witte!) wijn aan de rand van het zwembad (pardon infinitypool), ook behoorlijk armoedig. Daarmee vergeleken vind ik dat een beetje kut moet kunnen. Ja, mijn ambitieniveau is E, nog erger E plus maar ik schakel moeiteloos een treedje terug. Toch handig die "Ladder van Ambitie." Doe er je voordeel mee. Groet, Derk

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Plastic vervolgens daadwerkelijk uit zeewater halen is wat mij betreft ambitieniveau F.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Derk1944,
Er zijn belangrijker dingen die schrijvers zouden moeten vermijden, roken bijvoorbeeld. En een glas (witte!) wijn aan de rand van het zwembad (pardon infinitypool), ook behoorlijk armoedig.
Ik noemde uitsluitend armoedig taalgebruik. Andere gewoonten van de schrijver zijn voor mij niet zichtbaar. Groet,

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Yrret, Ik ben gek op watjes. Het maakt de wereld voor types zoals ik een stuk comfortabeler. Dus je bent van harte welkom in Bali, Amed. Zie www.villabukitsegra.com Ik moet vermelden dat het er vreemd rustig is: mijn buurman is een vulkaan die volgens de Australische boulevardpers op ontploffen staat. Serieuze bronnen, waaronder ik mezelf reken, garanderen een schokvrij verblijf. Het nagenoeg ontbreken van gasten in mijn restaurant inspireerde me wel tot een dramatisch verhaal over Mr Wong dat binnenkort verschijnt in "Alice'', je weet wel dat blad dat een kans biedt aan onontdekt talent! Tot spoedig op het Island of the Gods. Derk

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Derk, 'vreemd' genoeg denk ik dat je het meent. Ik ben dus van harte welkom ... en angst voor een vulkaan heb ik niet. Het is zelfs mogelijk dat de vulkaan weer in haar hol kruipt als ik mij daar laat zien. Jouw site had ik al gevonden. Serieuze bronnen neem ik niet serieus - garanties zijn een zwaktebod. Alice Munro en Mr. Wong. Dat zal explosief zijn. Ik zal mijn best doen dat verhaal te vinden en te lezen. Is Mr. Wong een klein mannetje van stuk die wraak neemt op een 80+ Hollandse toerist?

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
onlylove22 reageerde: 'Plastic uit zeewater halen is wat mij betreft ambitieniveau F.' Fantastisch idee, onlylove! We passen de ' Ladder van Ambitie' aan. Na E ( je boek wordt gepubliceerd ) voegen we toe: F. Je boek gaat ergens over. (Dus boeken van het type 'ik, mezelf en m'n jeugd' vallen af ) Het boek moet gaan over een maatschappelijk thema en zijn geschreven in een vorm die boeit. Een fantastisch voorbeeld is de Plastic Ocean van Capt. Charles Moore, een internationale bestseller. Dat zal ik niet halen maar ik heb m'n best gedaan in 'De plasicwatermaffia' dat nu bij een uitgever ligt. De "Ladder van Ambitie" versie 2.0, bedankt! Derk