De kracht van falen

Natuurlijk lezen we allemaal het liefst de succesverhalen, krijgen we waardevolle tips over hoe we een bestseller kunnen schrijven en willen we alles weten over drukbezochte boekpresentaties en uitverkochte uitgaven. Wie schrijft, droomt immers van die ene knaller, van hét boek dat alles zal veranderen en iemands leven compleet op zijn kop zal zetten.

Ploeteren achter je PC

Ik zal eerlijk zijn, ik wil bovenstaande dingen ook allemaal, en meer nog. Dus ploeter ik iedere dag zuchtend en steunend achter mijn computer, schrijf ik duizenden woorden en schrap er minstens zoveel, staar ik soms hopeloos naar een witte bladzijde met een irritant knipperende cursor en denk ik regelmatig: nee hè, niet weer dat stomme writer’s block.

In dit artikel wil ik het hebben over de kracht van falen. Een niet zo’n sexy onderwerp waar we liever niet te veel mee geconfronteerd willen worden. Toch is dit voor veel schrijvers de keiharde realiteit. Sterker nog, heel veel schrijvers zullen nooit verder komen dan halfslachtige pogingen om een bestseller te schrijven en dromen over eeuwige roem.

Alleen maar succesverhalen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ben ik zelf geen bestsellerauteur en moet ik het ook nog maar eens zien klaar te spelen. Ik heb inmiddels een aantal publicaties op mijn naam staan (o.a. in een aantal verhalenbundels), een boek in eigen beheer uitgegeven met een collega schrijfster, een e-book gelanceerd bij een superleuke uitgever (en een tweede op komst) en een autobiografie bij een POD uitgegeven die inmiddels niet meer verkrijgbaar is omdat de uitgever spoorloos van de aardbodem verdwenen is (maar binnenkort opnieuw zal verschijnen bij een andere uitgever). Zoals je ziet een mooi rijtje successen. Ik ben zeker niet de enige auteur die hoopvol aan de weg timmert en op dit pad al wat mooie mijlpalen heeft geplant.

De titel van dit artikel doet vermoeden dat ik het niet wil hebben over al die successen. Maar mijn ego vindt het prettig om deze hier alsnog te benoemen. Het zijn dan ook allemaal dingen waar ik trots op en dankbaar voor ben.

Dealen met tegenslag en afwijzing

Waar je je, als beginnend schrijver, moeilijk op kunt voorbereiden, is de vele tegenslagen, afwijzingen en teleurstellingen waar je mee te maken krijgt tijdens je schrijfavonturen. Sowieso vond ik het al een behoorlijke uitdaging om tegen mensen te zeggen dat ik begonnen was met schrijven. Ik hoorde de waarschuwingen al in mijn hoofd doorklinken: ‘Er is geen droog brood te verdienen met schrijven’, ‘Er zijn maar zeer weinig schrijvers die kunnen leven van hun boeken’, ‘Wie zit er nu te wachten op jouw verhalen?’ En eerlijk, het waren allemaal belemmerende overtuigingen die ik zelf had. Net als zo’n beetje de rest van Nederland waarschijnlijk.

Tel daarbij op de verschenen artikelen over de zeer matige kwaliteit van de manuscripten van amateurschrijvers en de manuscriptenstop bij de grote(re) uitgevers en je snapt wel dat dit die overtuigingen niet bepaald ten goede kwam. Het bevestigde nogmaals de vooroordelen die er bestaan over auteurs en schrijven in het algemeen. Ja, ook die van mij. En toch wakkerde dit mijn vechtlust enorm aan. Als iemand zegt dat het bijna onmogelijk is of dat je van goeden huize moet komen om het tegendeel te bewijzen, borrelt er bij mij van binnen van alles. O ja, dat zullen we nog wel eens zien. Puh, zo makkelijk komen ze niet van mij af. Gedachten die door mijn hoofd spookten en het vuurtje van binnen nog feller deden oplaaien.

Flink op je bek gaan

Deze mentaliteit heeft me al vaak ver gebracht (helaas ook te ver, maar daar ga ik het in dit artikel niet over hebben, daar heb ik een speciale podcast voor). Doorzetten, ontiegelijk vaak op je bek gaan, vallen en weer opstaan, kritiek incasseren, met negatieve mensen dealen, en ga zo maar door. Je zult een dikke huid moeten kweken, wil je het bijltje er niet meteen bij neergooien. Er zijn zeer regelmatig van die momenten voorbij gekomen, dat ik het liefst wilde opgeven, dat ik het niet meer zag zitten en mijn vulpen en notitieboek aan de kant gooide, dat ik zeker wist dat het nooit goed zou komen.

Conclusie

Om succes te bereiken, om eelt op je ziel te kweken, om ergens te komen, zul je ontzettend vaak en hard op je bek moeten gaan. Zul je moeten leren dealen met tegenslag, afwijzing, negatief commentaar, haatreacties misschien wel. Nee, dat is niet altijd leuk, maar succesvolle schrijvers (en mensen in het algemeen) hebben hiermee ook moeten leren omgaan en leven. Het hoort erbij. Zonder schaduw geen licht, zonder falen geen succes.

Hiermee wil ik absoluut niemand ontmoedigen. Juist niet. Ik wil je aanmoedigen. Ga ervoor, doe die ervaring op, incasseer die afwijzingen en tegenslagen. Ga op je bek, val en sta op, leer, faal, maar geniet vooral en doe wat je het liefst doet. Dan ben je in mijn ogen een succesvol auteur.

Over de auteur

Ellen Kusters (1976) werkte bijna 20 jaar in het onderwijs, stopte na een burn-out met haar werk als juf en gooide het roer volledig om. Ze volgde een (bijna) 3 jaar durende opleiding aan de Schrijversacademie, lanceerde begin dit jaar haar eerste e-book bij HIP Publishing (en in november verschijnt het tweede) schreef enkele verhalen die in bundels gepubliceerd werden, gaf met een collega schrijfster een boek uit en schreef een autobiografie die dit jaar opnieuw zal verschijnen bij Droomvallei Uitgeverij.

Ook blogt ze wekelijks op haar website www.ellensschrijfavonturen.nl en neemt wekelijks een podcastaflevering op over alles wat met burn-out en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft (Life's better after your burn-out).

Techniek