Alle voordelen van selfpublishing op een rij

Lang zat ik op het spoor van het zoeken naar een traditionele uitgeverij, een paar keer was ik dicht bij een deal, een literair agent erop, het hele circus. Ik dacht dat ik dáár moest zijn, dáár gebeurde het, toch? Niets is minder waar! Ik vond dat hele proces met de traditionele uitgeverijen achteraf gezien eigenlijk heel erg slopend en het maakt je (geheel ten onrechte) onzeker en afhankelijk. Maanden kon je wachten op een volstrekt onpersoonlijke afwijzing, in de meeste gevallen hoor je überhaupt niets. Dus ik ben verder gaan kijken en kwam vrij snel op het spoor van BoekenGilde, een uitgeverij voor selfpublishing, en het was een topervaring. Ik kan niet anders zeggen. Ik voelde meteen dat ik op de juiste plek was. Dit paste veel beter bij mij!


Voordeel 1

Je kunt meteen aan de slag! Niet meer wachten, maar doen! Als je het gevoel hebt dat je manuscript klaar is, kun je direct beginnen met de productiefase om er een boek van te maken (wil je weten wat daarbij komt kijken? Zie mijn blog “Van manuscript naar boek”).

Voordeel 2

Je bepaalt alles zelf! Jij kunt alles laten maken en ontwerpen hoe jíj het wilt. Denk aan de cover! Je kunt je creativiteit er volledig in kwijt, doen wat goed voelt voor jou en wat bij jouw boek past. Met een diplomatieke agenda of opgelegde beperkingen van de traditionele uitgeverijen (en de achterliggende belangen, ook van de grote auteurs in hun portefeuille) heb jij niets te maken. Wil jij een bepaald ontwerp voor de cover? Jij kiest. Vind jij een bepaalde boodschap in het boek belangrijk en moet die er absoluut in blijven? Jij bepaalt. Alles in mijn boek is (bijvoorbeeld) van mij. Uiteraard is het tot stand gekomen met hulp van anderen, maar ik heb uiteindelijk overal zelf een beslissing over gemaakt. Ook bepaal jij zaken als: de verkoopprijs, de afzetkanalen en de oplage. Kortom: volledig regie, volledige vrijheid.

Voordeel 3

De uitgeverij voor selfpublishing heeft een centrale en aansturende rol en besteedt jouw manuscript per fase uit binnen hun netwerk van professionals, met wie jij vervolgens kunt samenwerken. Zij hebben alle kennis en ervaring in huis die nodig zijn om van jouw manuscript een prachtboek te maken! Voor het project reserveren zij ook alle tijd en ruimte. Je schakelt rechtstreeks met hen. Zij helpen jou met alles, teksten schrijven voor bijvoorbeeld de achterflap, keuze maken voor de verkoop en voor de profielen op de online winkels. Dus een pool van kennis en ervaring om uit te tappen.

Voordeel 4

Een klein juridische puntje van aandacht: het is jouw intellectuele eigendom, je draagt de rechten dus niet over! De auteursrechten blijven bij jou.

Voordeel 5

It is all about the money? Nee, natuurlijk niet! Maar het is fijn dat je bij verkoop een veel hoger percentage krijgt. Ook krijg je dat per maand uitbetaald. Altijd fijn!

Voordeel 6

En de bonus: het is boven alles een heel bijzonder leerproces en het is bijzonder om alle stappen te doorlopen en ervaren.

Een nadeel? Niet echt!

Als je een boek in eigen beheer uitgeeft, betaal je alle kosten zelf. Veel mensen zien dat als een nadeel, ik vond het meevallen. Het schrijfproces duurt sowieso meerdere jaren. Alle tijd dus om wat opzij te zetten en financiële middelen te reserveren. En het is de investering dubbel en dwars waard!

Kortom

Niet meer wachten, maar doen!
Go for it!
The time is now!

Afbeelding

Nicolette Heijkant met haar debuutroman De stagiaire

Over de auteur

Nicolette Heijkant (1983) werkte na haar rechtenstudie in Leiden bij een advocatenkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Zij was betrokken bij grote en bekende zaken, zoals de aandelenlease-affaire en het faillissement van DSB Bank. Nu werkt Heijkant in de algemene praktijk met een focus op strafrecht. Wekelijks heeft zij zittingen bij rechtbanken door het land. Haar ervaringen uit de advocatuur hebben als inspiratie gediend bij het schrijven van haar debuutroman “De Stagiaire”, die nu verkrijgbaar is in alle online winkels.