Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit: rekening houden met SEO in je teksten. Voor wie vooral van schrijven houdt en minder van SEO weet, kan dat een flinke kluif lijken. Met onderstaande 8 tips kom je een heel eind.
Het is verstandig om je zoekwoorden- en termen te bepalen voordat je begint met het schrijven. Stel jezelf de vraag bij welke mogelijke zoektermen jouw artikel zou kunnen helpen. Kijk ook even wat Google suggereert als je een relevante term intypt.
Vervolgens verwerk je de zoekwoorden- en termen in de tekst. Maar let op! Overdrijf niet. Gebruik je te veel zoekwoorden, dan straft Google dit juist af. Je vindbaarheid gaat dan omlaag. Laat niet meer dan 5 procent van de tekst bestaan uit zoekwoorden. Probeer indien mogelijk het zoekwoord wel altijd op te nemen in de eerste zin, zodat je Google duidelijk maakt wat het onderwerp van de tekst is.
Volgens deze SEO copywriting tips kun je verschillende formules toepassen bij het schrijven van een tekst die hoog scoort op zoekmachineoptimalisatie:
● De PAS-formule. PAS staat voor problem, agitate en solve. Dit gaat het om het invullen van je intro. Benoem het probleem, vererger het probleem en introduceer de oplossing.
● De ASMR-formule. Maak gebruik van annotaties, korte zinnen, multimedia en lees je stuk eerst eens hardop.
Het fijne aan SEO is dat het makkelijker is dan je wellicht denkt. Het gaat namelijk aan het eind van de rit niet om het toepassen van bepaalde trucjes, maar vooral dat jij een goede, relevante tekst voor je doelgroep schrijft. Waar Google gelukkig van wordt, is dat de bezoekers alle informatie die zij zoeken in jouw tekst terug kunnen vinden. Probeer dit dus in je achterhoofd te houden bij het schrijven en je tekst zo compleet mogelijk te maken. Je schrijft altijd eerst voor je bezoekers. Dat is vervolgens weer goed voor SEO. Eventueel kan het helpen om één persoon in je hoofd te nemen en daarvoor te schrijven, dat maakt de tekst persoonlijk.
Een goede titel is altijd al ontzettend belangrijk, maar voor SEO helemaal. Verwerk het voornaamste zoekwoord hier allereerst op natuurlijk wijze in. Prop niet allemaal zoekwoorden in de titel, dit doet meer slecht dan goed. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat het een pakkende titel is en dat deze bij voorkeur niet te lang is. De titel moet bezoekers uitnodigen om op het artikelen te klikken en hen nieuwsgierig te maken om verder te lezen.
Tussenkopjes dragen bij aan de leesbaarheid van een tekst en dat is sowieso altijd prettig. Ook Google waardeert pagina’s die er gebruiksvriendelijk uitzien. Verwerk zoekwoorden- of termen in je tussenkopjes, maar uiteraard weer niet te veel. Het moet allemaal logisch zijn en natuurlijk ogen.
Het is beter voor SEO als je tekst langer is. Probeer in ieder geval meer dan 500 woorden te schrijven. De zoekwoorden- of termen kunnen dan vaker in de tekst staan zonder dat het ten koste gaat van de leesbaarheid en het gebruik ervan opvalt. Daarnaast is de kans bij een langere tekst groter dat de bezoeker de informatie vindt waar hij of zij naar op zoek is. Maak de tekst ook weer niet te lang. Het blijft lastig om van een scherm af te lezen en als bezoekers zien dat de tekst erg lang is, kunnen ze mogelijk wegklikken.
De meta-omschrijving is de korte tekst die je ziet bij de zoekresultaten. Zorg dat deze tekst niet langer is dan 250 tekens. Hoewel een meta-omschrijving niet door Google wordt meegewogen in de ranking, kan het er uiteindelijk toch voor zorgen dat er meer bezoekers naar je pagina komen. Hiermee kun je bezoekers namelijk overtuigen om op je artikel te klikken. Je moet dus in een zeer beperkte ruimte een goede omschrijving van je tekst bieden die opvalt en verleidt tot lezen.
Zoals hierboven genoemd is, worden bezoekers doorgaans niet blij van lappen tekst. Met een goede opmaak kun je de leesbaarheid vergroten. Denk aan afbeeldingen, video’s, witruimte alinea’s met tussenkopjes en verschillende lettergrootten. Zoek zelf eens naar teksten die je prettig vindt om te lezen door het gebruik van opmaak en haal daar inspiratie uit.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.