Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
7 (andere) redenen waarom uitgevers je boek afwijzen
Natuurlijk, je boek kan inhoudelijk of stilistisch niet goed genoeg zijn, maar er zijn nog veel meer redenen waarom uitgevers je boek kunnen afwijzen. Ik kan het weten, want ik doe het bijna elke dag, auteurs teleurstellen. Ik probeer hen altijd kort toe te lichten waarom ik nee zeg, maar eerlijk gezegd verhul ik de waarheid soms in diplomatieke termen.
Dit zijn zeven andere redenen waarom een idee of manuscript wordt afgewezen. Als je hier rekening mee houdt, zullen uitgevers niet opeens unaniem ja zeggen, maar je kunt je kansen er flink mee vergroten.
1. Mail, welke mail?
Er is een redelijke kans dat de uitgever je voorstel of manuscript helemaal niet ziet. Bij veel (grotere) uitgeverijen doet een redacteur de eerste schifting, die natuurlijk heel goed kan zijn, maar de uitgever heeft je mail in elk geval nooit gezien. Een banalere reden is dat je mail in de spambox belandt, wegens drukte op de plank blijft liggen, per ongeluk wordt verwijderd of vergeten. Niets gehoord? Even navragen.
2. Helaas, uw boek past niet in ons fonds
Soms is deze zin een makkelijke smoes om de deur zonder verdere uitleg dicht te kunnen gooien, maar vaak is het gewoon waar. Ik ontvang met grote regelmaat boekvoorstellen die niets met werk of management te maken hebben, van geschiedenisboeken tot romans. Uitgevers hebben duidelijke ideeën over het soort boeken dat ze willen uitgeven. Het is aan jou de taak om die in kaart te brengen, zodat je overtuigend kunt uitleggen waarom jouw boek zo goed in het fonds past.
3. Uw boek levert niet genoeg op
Op het eerste gezicht lijkt het bestsellers te regenen in uitgeversland, maar de realiteit is dat het een kapitaalintensieve bedrijfstak is met kleine marges en grote risico’s. Uitgevers kijken daarom ook kritisch naar de commerciële kansen van jouw boek. Schrijf je over een actueel onderwerp? Heb je een originele invalshoek? Er zijn bijvoorbeeld al heel veel boeken geschreven over medewerkers meekrijgen in een organisatieverandering, je moet van goeden huize komen om daar nog iets aan toe te voegen. Zo niet, dan kan een uitgever het zekere voor het onzekere nemen en je vriendelijk bedanken, ook als je boek verder een helder, goed geschreven verhaal is.
4. U leeft onder een steen
Publiciteit heeft veel invloed op de zichtbaarheid van je boek. Jouw inzet is daarbij onmisbaar. Heb jij een groot netwerk en ben je mediageniek? Het eerste wat een uitgever doet na een eerste selectie van ideeën en manuscripten is het googelen van de auteurs. Wie zou jij kiezen, een consultant met zes contacten op LinkedIn, of met meer dan vijfhonderd contacten? Ben je enthousiast, bereid om te knokken voor het succes van je boek? Zorg er dan voor dat de uitgeverij dit weet.
5. Uw vorige boeken hebben ook niks gedaan
Als je eerste boek geen succes was, zegt dat niets over de kansen van je nieuwe boek. Maar een uitgever denkt niet alleen rationeel. Hij heeft zoveel keuze dat hij een mislukt boek gedachteloos kan gebruiken als reden voor afwijzing. Je zult een list moeten bedenken om dit nadeel om te buigen in een voordeel. Misschien ben je nu pas op stoom gekomen?
6. We kunnen niet leven van de restjes
Steeds meer auteurs geven hun boek in eerste instantie uit in eigen beheer. De resultaten vallen vaak tegen, ook als het boek aanslaat. Juist dan hebben auteurs het gevoel dat ze eigenlijk kansen hebben gemist en kloppen alsnog aan bij een uitgever om de restjes van het bord te likken. Er moeten dan wel veel smakelijke restjes liggen om hem over te halen. Kom liever met een nieuw boekvoorstel, en misschien is er ook belangstelling voor je eerdere werk.
7. U lijkt me niet heel flexibel
Wie voor het eerst oog in oog moet gaan staan met een stier, zal niet snel het advies van een ervaren stierenvechter in de wind slaan. Maar als het om schrijven gaat voelt elke auteur zich een ouwe rot in het vak. Veel uitgevers en redacteuren hebben goede ideeën over hoe je een boek structureert en opbouwt. Het vergroot je kansen als je laat merken dat je daarvoor openstaat.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem eenmail of maak contact via LinkedIn.
Uitgeven
- Login of registreer om te reageren
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.