Afbeelding

schrijven vulpen

Pixabay

3 tips om te beginnen met schrijven – elke dag opnieuw

NaNoWriMo is lekker bezig - jij ook? Ik niet zo, thanks for asking, totdat ik mijn eigen tips weer eens teruglas. Tijd om de belangrijkste met je te delen! 

Beginnen heb je niet alleen op 1 november een keertje gedaan – of de criminelen onder ons op 4 november (who, me?) – beginnen doe je elke dag opnieuw. En die angst voor een nieuw onderwerp, nieuw hoofdstuk of nieuwe alinea kennen we allemaal. Ik zette mijn beeldscherm al wat minder fel zodat die witte vlakte misschien niet zo dreigend naar me zou kijken, maar ook dat werkte niet. What to do? 

1. Je eerdere werk doorlezen.

Of het nou een vorig hoofdstuk is, of iets totaal anders, als het maar uit je eigen handen is gekomen. Het is magisch hoe dan alle kastdeurtjes en laatjes van de schrijfkast binnenin jouw grijze massa weer opengetrokken worden. Het gaat weer leven en stromen en … welkom flow!

Is de flow toch nog niet in zicht? Als je niet te hard gaat trekken en duwen, komt hij morgen waarschijnlijk naar je toe gerend (of gehuppeld, of gekropen). Hard to get spelen met inspiratie – het leven van een schrijver gaat niet over rozen. 

2. Iets heel anders gaan doen.

Werkt het beste in combinatie met tip 1. Eerder werk doorlezen (alléén lezen – ik heb het tegen jou, lieve herschrijfkoning(in)), eventueel je kladje voor vandaag doorkijken en dan wegwezen. Wandelen, door de kamer dansen, yogaën, zingen, boodschappen doen, afwassen – iets. En als het even kan niet met de intentie om goede ideeën op te doen. Pas als je terug bent, klap je je laptop (plus schrijfkastdeurtjes) weer open. 

3. Stoppen op je hoogtepunt.

Terwijl je jouw schrift, laptop of dat ene bestand sluit, slaak je een iets te diepe zucht. Je bent er even flink klaar mee. Is het je ooit opgevallen dat je vaak zo’n zelfde zucht slaakt wanneer je datgene later weer opent? Jouw lichaam onthoudt hoe jij je voelde op het moment dat je schrijfsessie tot een eind kwam. Dat is de vibe die blijft hangen. 

‘Het is belangrijk hoe jij je voelt wanneer je stopt met schrijven. Niet uitgeput en creatief uitgemolken, maar met zin en energie voor de volgende keer.’ 

Het is de kunst om in de flow te stoppen met schrijven. Natuurlijk hoef je niet zodra het even lekker gaat van schrik je laptop dicht te slaan, maar als het al een tijdje stroomt, stop dan eens. Het mag best nog even door je hoofd zweven; dit is heel anders dan het gestreste het-komt-nooit-meer-goed-en-nu-zal-ik-er-voor-eeuwig-over-piekeren-piekeren. Dit is de inspirerende variant van die hoofdzoemers – de variant die jouw creativiteit vloeibaar houdt. En dankzij het eindigen met dit goede gevoel, begin je de volgende keer weer met diezelfde fijne energie. 

Nou, ik ga mijn eigen advies maar eens opvolgen en aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Veel succes! 

Over de auteur 

Shirley heeft twee jaar geleden stage gelopen op de redactie van Schrijven Online en nu werkt ze als tekstschrijver, redacteur en schrijfcoach. Daarnaast schrijft ze haar autobiografie en blogt ze op www.howtolife.nl over o.a. (haar) persoonlijke ontwikkeling. Al jaren wilde ze meedoen aan NaNoWriMo en nu is het eindelijk zover! Je volgt haar proces deze maand hier op Schrijven Online.

Techniek