Afbeelding

Mijn eerste NaNoWriMo – Deel 1: Nog nooit zó veel geschreven

Mijn eerste NaNoWriMo – Deel 3: we zijn er bijna…

Mijn eerste NaNoWriMo – Deel 3: we zijn er bijna… In november studeer ik na vier jaar af. Gek genoeg associeer ik afstuderen met de maand januari: een nieuw begin, een schone lei, alles is mogelijk. Daar horen natuurlijk goede voornemens bij en aangezien ik al een goed jaar geen letter fictie meer geschreven heb, is mijn voornemen om mee te doen aan de NaNoWriMo. Het doel van de National Novel Writing Month: 50.000 woorden schrijven in 30 dagen. Hoe ging de derde week me af?

Vorige week schreef ik dat mijn doel was om na de derde week op 18.500 woorden te zitten. Goed nieuws: de teller staat inmiddels op 20.000! Nog steeds niet op schema voor het einddoel van 50.000, maar ik heb wel een flinke inhaalslag gemaakt. Over een week zit het er alweer op en hopelijk heb ik dan in ieder geval de 25.000 woorden gered.

Hoe dieper ik in het verhaal kom, hoe moeilijker het wordt om het tempo erin te houden. Het beginstuk van de plot is spannend, uitdagend en biedt nog een heleboel mogelijke wegen om in te slaan met de personages. In het middenstuk moet dan echt het ‘kunstje’ gedaan worden om tot het uiteindelijke slot te komen. Ik heb ook nog niet bedacht hoe dat slot eruit gaat zien, hoe en waar de personages eindigen en dus ook niet hoe ik daar moet gaan komen.

Kind als hoofdpersonage

Mijn hoofdpersonage is een meisje van 10 jaar oud. Een kinderboek wordt het dus, wat ontzettend leuk is qua setting en mogelijkheden op de grens van fantasy en realiteit. Maar voordat ik het verhaal helemaal kan afmaken moet ik toch echt wat research gaan doen naar de wereld waarin kinderen vandaag de dag leven. Toen ik 10 was mocht ik een uurtje per dag op de computer om spelletjes te spelen en te MSN’en, maar mijn hoofdpersonage heeft al een eigen smartphone. Hoe gaan kinderen tegenwoordig om met technologie? Hoe praat een 10-jarige? Wat snapt ze al van de wereld en wat niet? Ik heb in mijn omgeving te weinig kinderen om daar een goed beeld van te hebben, maar als ik het manuscript ooit wil laten uitgeven moet het personage natuurlijk wel aansluiten bij de leefwereld van de jonge lezers. Tips zijn welkom!

Marije Catsburg is freelance tekstschrijver. In november 2017 studeert ze af aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze de opleiding Media, Informatie en Communicatie volgde in de richting van marketing en (creatief) schrijven. Marije heeft eerder als stagiair gewerkt op de webredactie van Schrijven Online en schrijft zelf ook graag fictie.

Techniek