Afbeelding

Zo verdubbel je je kans op publicatie - Lucia van den Brink

Foto: Lucia van den Brink

Zo verdubbel je jouw kans op publicaties

Je kans op publicatie verdubbelen, wie wil dat nu niet? Omdat ik in het dagelijks leven mijn brood verdien met data, wil ik een idee voorleggen waarmee ik mijn debuutroman ‘Niemand zoals hij’ gepubliceerd kreeg bij uitgeverij Ambo|Anthos. Schrik niet, je hoeft hier zeker geen rekenwonder voor te zijn. 

Stel nou dat jij als beginnend schrijver tien keer inzendt naar een wedstrijd of tijdschrift en één keer een nominatie of publicatie krijgt. Dan heb je een succesratio van 10%. Dat betekent dat als je je inzendingen verdubbelt en twintig mailtjes uitstuurt, je dus in absolute getallen twee keer succes gaat hebben. Daarmee verdubbel je dus je aantal publicaties!

Natuurlijk betekent het ook twee keer zoveel werk en twee keer zoveel afwijsmails, maar dat went. Echt waar. En hoe meer je maakt, hoe beter je wordt. 

Hoe ik vervolgens mijn succesratio omhoog kreeg

Mijn idee was zoals hierboven: hoe meer ik instuurde, des te meer kans om succes te hebben ik voor mezelf creëerde. Wat er in drie jaar met mijn werk gebeurde, vond ik erg opmerkelijk.

Jaar 1: In jaar één stuurde ik 19 keer iets in naar een tijdschrift of wedstrijd. Daarvan kwam ik op één shortlist te staan en dat telde ik mee voor mijn succesratio. De andere 18 keer werd ik afgewezen. Ik had dus een succesratio van ongeveer 5% en een afwijzingsratio van 95%. 

Jaar 2: In jaar twee probeerde ik het werk dat ik instuurde te verdubbelen, en dat lukte. Ik stuurde 43 keer iets in, en had daarvan zes keer succes. Ik deed dus meer dan mijn publicaties verdubbelen, want ook mijn succesratio steeg dat jaar van 5% naar 14%!

Jaar 3: In jaar drie ging mijn tempo flink omhoog. Van de vijftig keer dat ik iets instuurde, had ik dertien keer succes. Als je daarvan het succesratio uitrekent is dat 26%. Mijn succesratio was van een kleine 5% dus omhoog geschoten naar meer dan een kwart! Mijn afwijzingskans ging omlaag naar 74%. 

Hoe meer ik schreef, des te beter ik werd!

Afbeelding

Foto: Lucia van den Brink

Productiever worden?

Soms gaat de verdubbeling van werk insturen makkelijk. In plaats van dat je naar één literair tijdschrift iets instuurt, stuur je het naar meerdere. Maar het meeste profijt haal je uit schrijfmeters maken, meer verhalen schrijven, meer proberen. Uiteindelijk gaat het immers niet zozeer om het succes, maar om beter leren schrijven. 

En om meer te schrijven heb je tijd nodig. Creatief genoeg ben je zeker, geloof daarin. Anders wil je geen schrijver worden. Het is belangrijk je schrijftijd te beschermen en goed in te richten. Plan het, zoals een hobby of sport.

Naast mijn baan schrijf ik het liefst in het weekend. Iedere zaterdag en zondag werk ik een halve dag. Dat betekent structureel op tijd naar bed, niet nóg een Netflix-aflevering kijken en echt kiezen voor schrijven. Als ik vaart moet maken voor een deadline sta ik ook op werkdagen vroeg op om voor mijn werk nog een uur te schrijven.

Debuutroman

Met dit werktempo lukte het me om naast een full time baan in drie jaar mijn debuutroman ‘Niemand zoals hij’ te publiceren en diverse korte verhalen en gedichten te schrijven. Mijn debuutroman ‘Niemand zoals hij’ is een hartverwarmend verhaal geworden over de reis van een eenzame kleindochter op zoek naar haar opa, vol karate en origami. 

Lees meer publicaties op mijn website www.luciavandenbrink.nl 

Uitgeven