Afbeelding

Meisje dat muziek luistert

Foto door Marcelo Chagas via Pexels

Zeven luistertips voor tijdens het schrijven

Het luisteren naar muziek kan je helpen tijdens het schrijven. Het kan je creativiteit aanwakkeren en je productiviteit verhogen. Stephen King maakt maar al te graag gebruik van achtergrondmuziek. Het is natuurlijk niet voor ieder persoon weggelegd, maar veel schrijvers zweren erbij. Wat voor muziek moet je luisteren tijdens het schrijven? In dit artikel geven wij je wat inspiratie. 


Hoe werkt het?

Ben je benieuwd op wat voor manier muziek luisteren je kan helpen bij het schrijven? Lees het hier. Het volgende is van belang bij het kiezen van de muziek: als je je wilt concentreren moet je geen muziek luisteren die te veel op de voorgrond treedt. Er is veel onderzoek gedaan op het vlak van muziek luisteren tijdens het studeren. Daaruit kwam dat voor verschillende vakken, andere muziek beter was. Zo zeggen ze dat voor creatieve vakken emotionele rock of popmuziek het beste is. Bij het luisteren van deze muziek wordt de rechterhelft van je hersenen namelijk aangesproken en wordt je creativiteit dus aangewakkerd. Ook belangrijk voor het schrijven natuurlijk, die creativiteit.

Tips

Uiteindelijk is het voor iedereen anders wat leidt tot creativiteit en concentratie. Daarom zal je moeten zoeken in wat werkt voor jou. Maar er zijn al verschillende mensen die nummers hebben gedeeld die voor hen werken. Wellicht als je hiervan het één en ander gaat luisteren dat je langzaam ontdekt wat voor jou werkt:

Muziek is voor meer handig

Er zijn ook andere dingen waarvoor muziek handig is tijdens het schrijven. Als je over een bepaalde emotie moet schrijven, kan het helpen om muziek te luisteren die die specifieke emotie bij jou oproept. Op die manier kun je je nog beter inleven en zal de emotie ook beter op de lezer overkomen. Verder kun je ook een afspeellijst voor je personage maken. Ze zeggen altijd dat je je personage door en door moet kennen. Zo’n lijst maken moet je dus ook kunnen. En natuurlijk kunnen songteksten je inspiratie geven. Wie weet komt er wel een mooi idee uit voort.  

Bron: Cosmopolitan, Lucia van den Brink en Vol van zinnen