Afbeelding

Poëzie boeken

Foto: Pexels

Welke levenslessen kan je leren van deze bekende dichters?

Veel dichters bekijken de wereld vaak net vanuit een ander perspectief. Dat maakt hun werk ook zo mooi. En daarnaast kan je er veel van leren. Deze drie bekende dichters zitten dan ook vol met levenslessen.


1. Kahlil Gibran

Kahlil Gibran, een Libanese dichter en filosoof wordt over de hele wereld steeds weer opnieuw ontdekt door de nieuwe generatie lezers. Zijn bekendste werk is het boek Profeet dat vol staat met gedachten uit Gibran zijn leven.
Een van zijn vele levenslessen gaat over wat je je kinderen meegeeft. Het luidt als volgt: Jij mag je kinderen geven van je liefde, maar niet van je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen want hun zielen toeven in het huis van morgen, dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. Je mag proberen hun gelijk te worden, maar tracht hen niet aan je gelijk te maken.”

2. Jalal ad-Din Rumi

Rumi is een Perzische dichter en filosoof die al veel mensen heeft kunnen inspireren met zijn gedichten. Rumi legt uit hoe je als kind zo puur de wereld in kan stappen. Je bent dan nog helemaal jezelf. Maar later ga je naar school of werk. Je zult je gaan vergelijken met de mensen om je heen en krijgt de neiging om jezelf aan te gaan passen. Je wilt immers niet buiten de boot gaan vallen. Uiteindelijk doe je je zolang voor als een andere versie van jezelf, dat je bijna niet meer weet hoe het is om die oude versie te zijn. Wat zonde is. Want later ga je ontdekken dat jouw uniekheid juist je schoonheid is. Maar op het moment dat je daar achter komt, ben je vaak al vergeten hoe die unieke versie van jou eruitzag en hoe je die moet zijn.

3. Jules Deelder

De Rotterdamse dichter Jules Deelder zat ook vol met levenslessen. Zinnen waar je echt even bij stil moet staan om de betekenis ervan te begrijpen. Zoals de volgende.
“Beweging is het enige onveranderlijke dat er bestaat. Dat regeert alles.”
En: 
“Ouder worden, ik beleef het niet zo, omdat je elke dag opnieuw begint, als het ware. Er is iets in jezelf dat niet verandert, dat niet ouder wordt. Er is een kern, het vuur.”

Bronnen: Paradijsvogelsmagazine.nl  en Famme.nl en Esquire.com


Afbeelding

Covers

Meer leren over het schrijven van gedichten?

In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine interviewen wij een dichter over zijn of haar werk, of analyseren we samen met hem of haar één specifiek gedicht. Leerzaam! 

Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA GRAAG    GEEF CADEAU