Afbeelding
Foto door Pixabay
Foto door Pixabay
Als selfpubber is het schrijven van een boek hartstikke leuk, alleen die marketing daarna wordt door de meeste schrijvers minder gewaardeerd. Tijdens de conferentie 20BooksTo50K in de Kunsthal in Rotterdam konden schrijvers hun vragen stellen aan de volgende experts: Maria Staal, Petra van der Ploeg en Jan Heijnen.
Staal is schrijver en self-publishing expert en Van der Ploeg is auteur en Fantasy schrijfcoach. Samen hebben ze de podcast: Schrijven & Uitgeven waarin ze marketingstips geven en het hebben over uitgeefopties. Heijnen is auteur, spreker en trainer. Met zijn drieën gingen ze in op de vragen van het publiek.
De sprekers vinden het belangrijk om eerst de definitie van marketing duidelijk te maken. Marketing: het onder de aandacht brengen van de juiste boeken bij het juiste publiek. Ook is het belangrijk om het verschil te kennen tussen marketing en promotie. Marketing is echt voor de lange termijn en promotie zijn kortdurende acties. Veel schrijvers hebben geen zin om de marketing van hun boek te doen, die willen gewoon alleen maar schrijven. ‘Als je wilt dat mensen je boek lezen, moet je zin maken’, zegt Van der Ploeg. Verdere obstakels voor schrijvers kunnen zijn een gebrek aan tijd, ervaring, en geld.
De vraag of je de marketing uit moet besteden is dan ook niet verrassend. Daar heeft Staal een duidelijk antwoord op: besteed je geld liever ergens anders aan. ‘Als het product niet goed is, heeft het geen zin om de marketing uit te besteden.’ Volgens haar is het belangrijker om je geld te steken in goede redactie en een goede cover. De tweede vraag vanuit het publiek is of je moet wachten tot je meer boeken hebt om tegelijk uit te geven of niet. Dat sluit namelijk aan bij het idee van 20KTo50Books. De beste marketing volgens het idee is dat je altijd bezig moet zijn met het volgende boek, maar moet je dan ook wachten met het uitgeven?
Dat hoeft volgens de sprekers niet per se. Zo zegt Heijnen dat hijzelf echt niet kon wachten met het uitgeven. Dat heeft hij gewoon direct gedaan. ‘Zo kun je alvast lezers aan je binden.’ Staal zegt dat series beter verkopen, dus het kan wel een strategie zijn. ‘Fictieseries verkopen heel goed. Een serie verkoopt vaak pas vanaf vier of vijf boeken in sommige genres, maar de beste strategie is gewoon om altijd te blijven schrijven.’
Het romantische idee om bij een traditionele uitgeverij te zitten en in de boekhandel te liggen, bestaat ook nog steeds onder het publiek. Volgens Staal moet je daar als selfpubber niet naar kijken. ‘Zorg dat je boek op Bol.com staat. Focus eerst op digitaal, dat is tegenwoordig veel belangrijker.’ Van der Ploeg heeft er ook nog iets aan toe te voegen. Het is misschien wel leuk om in de boekhandel te liggen, maar ‘daar is maar weinig ruimte.’ Als je je boek zelf uitgeeft, kun je hem altijd blijven verkopen. In een boekhandel ligt het misschien drie maanden. Maar als je echt per se bij een traditionele uitgeverij wil, kan dit natuurlijk wel. Het heeft allebei voor- en nadelen.
Vanuit het publiek wordt ook nog opgemerkt dat het belangrijk is dat selfpubbers zich met elkaar verenigen. Zie elkaar niet als concurrenten, maar help elkaar juist. Staal: ‘We zijn inderdaad geen concurrenten, maar collega’s. Het stigma dat er is, is dat alle zelf gepubliceerde boeken slecht zijn. Dat stigma moeten we met zijn allen tegengaan.’
Vervolgens switchen we over naar een heel ander onderwerp, namelijk naar de prijs van e-books. Wat is de juiste prijsstelling? ‘Papieren boeken zijn vaak duurder. Stel je boek is twintig euro. Dan moet je e-book een kwart van die prijs zijn, dus vijf euro. Je moet je e-book sowieso niet duurder maken dan tien euro.’ Verder is het volgens Staal marketingtechnisch het beste om je e-book en papieren boek tegelijk uit te geven. Voor meer vragen over marketing en promotie kun je terecht in de Facebookgroep van Heijnen, Staal en Van der Ploeg: Hangplek voor Nederlandstalige Selfpubbers.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.