Afbeelding

Liefde

Foto door Jasmine Carter

Tips om een gezonde relatie te beschrijven

In elke relatie komt ruzie voor, maar wat is de juiste mate van ruzie? En hoeveel moeten geliefden nou echt met elkaar gemeen hebben? Dat zijn allemaal goede vragen. Het kan lastig zijn om een gezonde relatie te beschrijven in je verhaal.


Not all is fair in love and war

Als je een gezonde relatie wilt creëren, moeten je personages wel het juiste beeld van liefde hebben. Namelijk dat liefde niet automatisch goed is. Je hoort vaak de uitspraak: all is fair in love and war. Maar dat is niet de basis voor een fijne relatie. Met zo’n uitspraak in het achterhoofd kunnen je personages veel fout gedrag goedpraten, want ‘ik hou toch van je?’ Liefde is niet automatisch goed of slecht, de uiting ervan kan wel of gezond of ongezond zijn. Obsessief gedrag is geen gezonde uiting van liefde. Het is ook nooit een goed teken als er onderling spelletjes gespeeld worden of als de één de ander manipuleert. Soms gebeurt dit ook onbewust, dingen zoals: ‘ik kan niet zonder jou leven’ of ‘kijk nou wat ik door jou heb gedaan’. 

Relaties hebben zowel hoogtepunten als dieptepunten

Een beetje ruzie mag natuurlijk wel. Het is dan ook een goed idee om conflicten te verwerken in je verhaal. Het zou niet realistisch zijn als je personages nooit ruzie hebben. Soms mogen je personages hun gevoelens best op een onhandige manier uiten, maar dan moet je als schrijver wel heel duidelijk maken dat dat ongezond is. Door bijvoorbeeld een vriend tegen het personage te lagen zeggen dat wat die gedaan heeft slecht is of het personage zelf schuldgevoelens te laten hebben. Een goede balans die je kan aanhouden voor je verhaal is: vijf goede momenten voor elk slecht moment. 

Veiligheid, vertrouwen en communicatie

Veiligheid, vertrouwen en communicatie zijn wel gezonde uitingen van liefde. Het begint bij veiligheid. Je personage moet zich op zijn gemak voelen bij zijn of haar partner. Ook moet het personage zichzelf kunnen zijn en daarna komt het vertrouwen. Vertrouwen zorgt ervoor dat je personage niet meteen een woede-uitbarsting heeft als zijn of haar partner iets gaat doen met iemand anders. Jaloezie mag je personage voelen, maar er zijn ook gezonde manieren om dit te uiten. Zoals deskundigen het zeggen: communicatie is de sleutel van een gezonde relatie.

De juiste mate van gezamenlijke interesses

Geef je personages geen grote verschillen in normen en waarden, want dan is het moeilijk om je personages hier op een goede manier uit te laten komen. Belangrijk is dat je je personages iets geeft dat ze met elkaar gemeen hebben. Bijvoorbeeld gezamenlijke hobby’s of interesses zodat ze genoeg dingen hebben om over te praten. Maar kijk wel uit dat je ze niet te veel hetzelfde maakt. Het is namelijk heel normaal als partners verschillende interesses en meningen hebben. Het kan interessant zijn om die verschillen juist te gebruiken. Als de één een hobby heeft die de ander niet leuk vindt, maar wel interesse toont omdat de geliefde er een passie voor heeft bijvoorbeeld. 

Eén van de gevaarlijkste dingen kan zijn als de één afhankelijk is van de ander of als ze allebei afhankelijk zijn van elkaar. Het geluk van je personage moet niet afhangen van zijn of haar partner. In het echte leven is het niet normaal en gezond als het leven van een koppel volledig om elkaar draait. Ze moeten voldoende een eigen leven leiden. 

Bronnen: National Novel Writing Month en Springhole.net