Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Tien gouden schrijfoefeningen
10 april 2012 - 13:41
Even toe aan wat anders? Schrijven Online biedt tien verfrissende schrijfoefeningen om je creatieve geest aan het werk te zetten.
- Open een nieuw Word-document (of haal een leeg A4’tje tevoorschijn) en schrijf op wat er in je opkomt. Het maakt niet uit wat, zolang je maar blijft schrijven. Richt je op het vullen van het wit van de pagina en kijk niet terug naar wat je geschreven hebt. Vaak zorgt een gebeurtenis of een onbewuste gedachte voor een mentale blokkade. Door deze oefening te doen, schrijf je die gedachte van je af.
- Denk aan je favoriete hobby, het lekkerste dat je ooit hebt gegeten, een persoon waar je hopeloos verliefd op bent of iets anders waar je van houdt. Schrijf alles op wat je voor de geest kunt halen over diegene of datgene. Vaak starten je hersenen weer op door te schrijven over iets waar je zeer over te spreken bent.
- Lees een (fragment van) een boek van een auteur met een schrijfstijl die overeenkomt met de jouwe. Je verdiepen in de wereld van een ander persoon helpt om jezelf los te koppelen van je eigen verhaal. Zodra je terugkeert, zul je een betere kijk op je werk hebben.
- Zit je vast op een stuk omdat je de emotie niet kunt omschrijven? Zet een nummer op die de desbetreffende emotie bij je oproept. Schrijf op wat het nummer met je doet en waar je tijdens het luisteren aan moet denken. Probeer in die emotionele staat te komen om vanuit daar aan de slag te gaan.
- Kies drie woorden die je nooit samen in één zin zou verwachten. Gebruik die woorden als de basis van een kort verhaal. Deze oefening werkt ook goed met een schrijfmaatje: geef elkaar drie willekeurige woorden en kijk na afloop elkaars werk na. Je zult je verbazen over welke kant de verhalen opgaan.
- Moeite met het schrijven van dialogen? Ga op een openbare plek zitten (in de bibliotheek, in een café, op een bankje op het station) en luister naar de gesprekken die je opvangt van anderen. Schrijf enkele zinnen op en kies er één uit. Gebruik deze als de openingszin van een korte dialoog. Het maakt niet uit als het verhaal een geheel andere kant op gaat dan het originele gesprek.
- Gebruik een woord, zin, voorwerp, foto of persoon als basis. Schrijf ideeën op, kies er een uit en werk dat idee uit tot een kort verhaal.
- Maak drie kolommen. Som in de eerste kolom een lijst van mensen op, zoals een winkeleigenaar, een soldaat, een minister, enz. Som in de tweede kolom een reeks plaatsen op. Dit kunnen landen zijn, historische plekken of simpelweg een achtertuin. Maak in de derde kolom een lijst van jaartellen of historische momenten. Combineer willekeurig drie elementen uit elke kolom en schrijf daar een kort verhaal over. Voor herhaling vatbaar!
- Bedenk een willekeurig thema (leeuwentemmers door de eeuwen heen, het ontstaan van de Orde van de Tempeliers, gereedschap van een loodgieter) en verzamel hier informatie over. Wikipedia is een goed startpunt. Lees je in en schrijf hier een verhaal over, of gebruik de informatie in je huidige project.
- Kies eens een andere schrijfstijl. Schrijf je normaal vanuit de derde persoon? Probeer eens een verhaal in de eerste persoon. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld tegenwoordige en verleden tijd, fictie en non-fictie, chicklit en sci-fi. Vaak is het beangstigend om iets nieuws te proberen, maar je zult je verbazen over hoe goed de oefening werkt om aan inspiratie te komen.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Dossier
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!