Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Oplossingen voor tijdgebrek
Wij stelden de vraag op het forum van Schrijven Online: wat doen jullie om aan jullie schrijfwerk toe te komen? We ontvingen veel antwoorden uit veel verschillende hoeken, maar toch was er een duidelijke lijn waarneembaar: prioriteit.
1. Tijd vrijmaken
Als schrijven je prioriteit nummer één is, zul je tijd vrijmaken om te schrijven. Hobby’s aan de kant zetten, afspraken verschuiven, compromissen sluiten met je partner en/of vrienden: veel zal wijken zodat je tijd kunt besteden aan schrijven. Zeggen dat je geen tijd hebt betekent dus misschien dat je niet genoeg tijd vrijmaakt.
Pas als schrijven één van je hoogste prioriteiten is, zal je tijdgebrek niet meer als probleem zien. Want als je andere bezigheden voorrang geeft, zal schrijven altijd de klos zijn.
Met dank aan: Waus, Cauwa, AndreaClimbing, schlimazlnik
2. Snijden in tijd
Bij veel schrijvers is de wil er, maar niet de weg. De hamvraag: hoe maak je tijd vrij? Het komt erop neer dat je moet gaan snijden in je andere activiteiten. Reserveer (een deel van) een dag voor jezelf, zeg een dag van je hobby of sport op, neem net iets langer pauze op je werk of laat het huishouden een weekje liggen. Wat belangrijk is, is dat je op deze momenten in alle rust kunt werken. Zet je telefoon en internet dus uit en ga uit de buurt van de televisie zitten.
Met dank aan: Waus, Wolfke, Cauwa
3. Regelmaat
Een ander terugkomend thema was regelmaat. Dit lost een groot deel van het probleem op, omdat je met een vast schema werkt (en vaak ook een vaste plek en vaste tijd). Het beste is om aan jezelf te beloven elke dag iets te schrijven, ook al zijn het maar een paar regels. Vaak worden het er toch meer. Bovendien blijf je zo elke dag in je verhaal en zul je vaker productief. Als het wegens verplichtingen niet elke dag lukt, plan dan één of meer vaste dagen in. Zo kun je bijvoorbeeld een paar dagen als schrijfdagen plannen en gebruik je één dag als herschrijfdag.
Als schrijven een hoge prioriteit voor je is, kun je ook besluiten elke dag een uur (of meer) vroeger op te staan. Omdat een groot deel van je omgeving (en in die zin, heel Nederland) dan nog niet op is, heb je alle rust om jezelf geheel in je verhaal te dompelen.
Uiteindelijk hoef je niet eens te schrijven om met schrijven bezig te zijn. Zoals forumlid kiksgreggel zegt: ‘Ook als je alleen maar aan je verhaal denkt, ben je aan het schrijven’.
Met dank aan: kiksgreggel, Thule82, Xuchiejlala, Via, schlimazlnik, G.Wolfs, Ceridwen
4. Vakantie
Sommige schrijvers komen pas echt aan schrijven toe als ze zich van hun normale omgeving afsluiten. Voor velen betekent dit: vakantie nemen. Houd de vakantiedagen (zoals een aantal dagen in de meivakantie, of Pinksteren) vrij om aan je schrijfwerk te besteden. Omdat je die dagen voor jezelf vrij hebt gehouden, zullen je gedachten als vanzelf leeg zijn. De flow volgt vanzelf.
Als vakantie een te grote stap is, kun je ook denken aan een dag of weekend weg. Voor sommigen helpt het om even over de grens te zijn, terwijl anderen genoeg hebben aan een wandeling door het bos, over het strand of in het park.
Met dank aan: jufkaatje, Wirrewapper, Jamie
5. Notities
Omdat schrijven ondanks een schema er bij in kan schieten, werd een notitieboekje als oplossing geopperd. Als schrijver kun je op de meest willekeurige momenten een ingeving krijgen. Schrijf de ideeën die je opdoet direct op zodat je ze altijd kunt terugleden en geen tijd verliest in je andere werkzaamheden door er alsmaar aan te blijven denken. Een notitieboekje kun je ook uitstekend gebruiken om elke dag wat te schrijven, al is het maar in je pauze of in de bus.
Met dank aan: Four Seasons, Mo
6. Benut elk moment
In plaats van of naast een notitieboekje kun je elk klein moment aangrijpen om te schrijven. Heb je even vijftien minuten niks te doen? Pak je pen erbij en werk de achtergrond van je personage uit, of werk verder aan het bouwen van je wereld, et cetera. Omdat je zo vaker op een dag bezig bent met schrijven, zul je in de toekomst gemakkelijker de omschakeling kunnen maken.
Met dank aan: paavo
7. Beloning
Een andere manier om jezelf aan te sporen om te schrijven, is door jezelf te belonen. In die zin verplicht je jezelf niet om te gaan schrijven, maar om je verplichtingen af te maken zodat je tijd hebt om te schrijven. Voor sommigen is deze manier van denken beter te hanteren. Doe dus eerst wat je moet doen (verslag maken, huis schoonmaken, eten koken) en ga pas aan de slag als dat klaar is. Met een beetje discipline zul je al je verplichtingen sneller klaar hebben dan normaal.
Met dank aan: Xuchiejlala
8. De huishoudmethode
Een andere methode die werd genoemd is de huishoudmethode. De truc hierbij is het opsporen van alle (kleine) activiteiten die meer tijd kosten dan nodig is. Denk aan het zoeken van je sleutels, het uitzoeken van kleren, het maken van ontbijt, et cetera. Als je deze activiteiten samenvoegt of de dag ervoor al doet (kleren klaarleggen voordat je gaat slapen), hou je veel meer tijd over. Houd ook al je administratie bij zodat je daar weinig tijd aan kwijt bent en limiteer je tijd op sociale media.
Met dank aan: Odile
9. Extreme oplossingen
Voor de mensen die een echte uitdaging zoeken, werden enkele bijzondere methodes voorgesteld. Misschien zijn ze wel wat voor jou. Forumlid Via stelde voor om geen kinderen te krijgen en ‘een man trouwen die tien dagen per maand voor zijn werk in het buitenland zit’. Inderdaad, tijd zat.
Forumlid Hekate zag wel een kans in het verminderen van huishoudelijke taken. Zij merkte op dat de meeste moeders ‘twee tot vier uur per week aan strijken spenderen’. Haar advies luidt dan ook: ‘strijk niet, dan heb je twee tot vier uur extra schrijftijd per week’.
Een laatste punt leek geschikt voor mensen die graag wat hoger grijpen. Forumlid schlimazlnik stelde het simpel: ‘zorg dat een dag 72 uur telt, zodat ook taken met een lagere prioriteit uitgevoerd kunnen worden’. De humor ging niet aan hem voorbij, want het leek hem wel een interessant idee voor een sciencefictionverhaal.
Met dank aan: Via, Hekate, schlimazlnik
Wij danken iedereen van het forum voor hun bijdrage aan dit artikel. Laat vooral nog weten wat inspiratie voor jou is en waar je het vandaan haalt in dit topic. De leukste citaten worden opgenomen in een artikel in Schrijven Magazine, waarvan op 7 augustus een themanummer verschijnt voor de Week van het Schrijven.
Dossier
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.