Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Moodboard maken als hulpmiddel voor het schrijven van een verhaal
Een prikbord met foto’s, verhaallijnen en sfeerbeelden boven je schrijftafel of een online verhalenbord als inspiratiebron. Moodboards zijn ideaal voor de visualisatie van het verhaal waar je aan werkt, maar ook om in de schrijfmodus te komen. Hoewel sommige schrijvers het tijdverspilling vinden, zweren anderen erbij. Hoe maak je een moodboard en waarom zou je het wel of niet gebruiken?
Een papieren moodboard
Een moodboard kun je zowel op papier als digitaal maken. Beide versies helpen om inspiratie op te doen, het verhaal te visualiseren en in een oogopslag duidelijk te maken waar je verhaal over gaat. De papieren versie heeft als voordeel dat het tastbaar is. Het proces kost meer tijd en aandacht, want je bladert door magazines, knipt foto’s en teksten uit en geeft ze een geschikte plaats op een vel papier of prikbord. Je bent er veel intensiever en bewuster mee bezig dan wanneer je online afbeeldingen verzamelt en het wekt ook nog eens creativiteit op die je later hopelijk weer kunt inzetten voor het schrijfwerk. Als je klaar bent, kun je het kunstwerk boven je schrijftafel hangen zodat je met één blik in een fantasiewereld zit of je in de Gouden Eeuw waant.
Pinterest en Canva
Als je echter niet alle papiersnippers, lijm en andere knutsel- en tekenmaterialen om je heen wil hebben, is een online moodboard wellicht de gouden tip. Bovendien kost het minder tijd en heb je, anders dan de papieren versie, altijd de mogelijkheid dit moodboard binnen handbereik te hebben doordat het online staat.
Een populair voorbeeld is Pinterest, een app waarop je beelden kan verzamelen op je eigen account. Via de homepage kun je zoeken op onderwerpen en thema’s. Er verschijnen dan afbeeldingen die je vervolgens kan opslaan in een zelfgemaakte map. Wil je niet dat anderen door jouw mappen gaan bladeren? Dan kun je het ‘bord’ privé maken.
Ook Canva is een handige app voor het maken van collages en moodboards. In dit programma staan verschillende sjablonen die je kunt gebruiken. De gebruiksvriendelijke app zorgt ervoor dat je binnen een handomdraai een leuke verzameling hebt van sfeerbeelden en geüploade foto’s.
Hoewel deze apps online zijn, kun je natuurlijk gewoon afbeeldingen downloaden en printen.
Wel of niet doen?
Het maken van moodboards is dus een leuke manier om de informatie van je verhaal te overzien. Bovendien is het handig om in de sfeer van het verhaal te komen, met name als je aan meerdere projecten tegelijk schrijft. En voor het delen van je verhaal is het hebben van een moodboard een goede marketingtool. Je kan anderen verleiden je boek te lezen of in je boek te investeren.
Toch zijn niet alle schrijvers fan. Het kost namelijk tijd om te maken en dat is voor sommigen dodelijk voor hun schrijfflow. Daarnaast kan een moodboard een doel op zichzelf worden, dat afleidt van jouw hoofdtaak: schrijven. Of het jou gaat helpen of dat jij het laat bij de schrijfwijze die je nu hebt, je kan het op z’n minst uitproberen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.