Afbeelding

Persoon met capuchon zonder gezicht

Foto: vojta_kucer via Pixabay

Is je personage nodig of overbodig?

Jij denkt natuurlijk dat alle personages die je hebt geschreven nodig zijn in je verhaal, maar meestal ben je bevooroordeeld. Vaak zijn er een aantal personages in je verhaal die overbodig zijn. Maar hoe kom je er nu achter of je personage nodig of overbodig is? Hieronder hebben wij een paar tips om je hiermee te helpen. 


1. Heeft je personage een doel?

Het belangrijkste is dat je personages een doel hebben. Ze moeten daadwerkelijk iets toevoegen aan het verhaal om voorgesteld te kunnen worden en een karakter te hebben. Komt je personage drie keer in het verhaal een buurman tegen waar hij goeiemorgen tegen zegt en verder niets doet? Dat is je personage overbodig. Blijkt je buurman uiteindelijk de moordenaar te zijn in het verhaal, dan voegt je personage iets toe. 

2. Hebben ze een sterk genoeg karakter?

Je hebt ronde en vlakke personages in je verhaal. Ronde personages zijn de personages met een sterk karakter, iemand die we door en door lijken te kennen. Ook maken deze personages veranderingen door in het verhaal. Een vlak personage is een personage waarvan wij weinig weten behalve een aantal karaktertrekken. Vaak zijn dit bijfiguren. Deze personages maken weinig tot geen veranderingen door in het verhaal.

Vlakke personages hoeven niet slecht te zijn, als ze goed geschreven en nuttig voor het verhaal zijn, kunnen ze zeker iets toevoegen aan de voortgang en authenticiteit. Een goed vlak personage kan het verhaal heel levendig maken. Maar als je personage een wit doek is, dan heb je weinig aan ze en kun je ze beter weglaten.

3. Kun je personages makkelijk samenvoegen?

Als je 2 of meer personages makkelijk samen kunt voegen zonder dat er een belangrijk punt in je verhaal verloren gaat, dan zijn die personages niet sterk genoeg als meerdere. Als dit kan, dan is het altijd het beste om deze samen te voegen. Minder personages zorgt voor minder verwarring, en op deze manier krijgt dat ene personage (dat uit meerdere personages bestaat) meer karakter.

4. Komen ze vaak genoeg voor?

Komt je personages vaker voor of zie je deze maar één keer? Als ze vaker terugkeren in het verhaal of een grote rol hierin spelen, dan heb je ze waarschijnlijk nodig om het verhaal vooruit te helpen. Als ze er maar één of een paar keer zijn en een kleine rol hebben, dan voegen ze vaak weinig belangrijks toe aan een verhaal. Het geeft je lezers alleen maar een extra personage om te onthouden en dit zorgt juist voor verwarring in het verhaal. Zoek dan een andere manier om die verhaallijn wel te verwerken, maar het personage weg te halen. 

Service