Afbeelding

Feestende mensen

Cottonbro Studio (via Pexels)

Hoe werk je met een extravert personage?

Extraverte mensen staan bekend om hun energieke en soms ook impulsieve gedrag. Waar introverte mensen liever meer op zichzelf zijn, hebben extraverte mensen meer behoefte aan gezelschap. In dit artikel komen vijf tips aan bod over het werken met extraverte personage voor jouw verhaal.

Tip 1 - Impulsiviteit

Een van de eigenschappen waarmee een extravert wordt geassocieerd is impulsief gedrag. Laat je personage bijvoorbeeld spontaan iets ondernemen of beslissen. Denk er een aantal problemen bij die uit de situatie voortvloeit en zorg dat je personage dingen verzint om die op te lossen. Gaandeweg kan het personage nog een aantal, nauwelijks doordachte, plannen uitvoeren. Jij als schrijver kan dan een beetje spelen met de spanningsboog van het verhaal.

Tip 2 - Optimisme

In een verhaal gaat het niet altijd even goed met een personage. Hij/zij kan de moed opgeven bij tegenslagen. Juist dan kan een extravert personage goed tot zijn/haar recht komen. Sommige extraverte personen blijven het goede in dingen zien, zelfs als het even tegenzit. Je personage kan andere inspireren en aanmoedigen om positief te blijven. Doorzettingsvermogen en veerkracht kunnen hier een prominente rol spelen.

Tip 3 - Eigen stem

In tegenstelling tot wat deze tip doet vermoeden, moedigt hier een extravert personage een introvert aan. Meer specifiek kun je je extraverte personage mensen laten aanmoedigen om ook eens hun stem te laten horen. Met hun enthousiasme kunnen meer introverte mensen meer uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen. Deze eigenschap vormt in wezen een alternatief op het stereotype dat extraverte mensen alsmaar de leiding hebben.

Tip 4 - Diepgaande gesprekken

Een ander stereotype beeld is dat extraverte mensen veel praten, maar minder goed luisteren. Ook hier kun je in je verhaal een nuance aanbrengen. Laat bijvoorbeeld zien dat een extravert ook goed kan luisteren en een aanmoedigende rol kan aannemen in het bevorderen van diepgaande gesprekken. Een personage met extraverte kenmerken kan de waarde van goede en sterke connecties laten zien.

Tip 5 - Compassie

Tot slot kun je je personage een compassievolle insteek geven. Door de vaak open houding kan een extravert laten zien hoe je compassie en empathie toont naar anderen toe. Hiermee kun je laten zien dat extraverte personages zich prima kan inleven in het welzijn van andere. Ze kunnen een goede steun zijn en een cultuur van zorgzaamheid en begrip creëren. Inlevingsvermogen wordt vaak toegeschreven aan introverte mensen. Niemand is 100% introvert of extravert, maar vaak hebben mensen een combinatie van beide karaktereigenschappen.

Lees ook het eerdere artikel: Hoe verwerk je een introvert personage in je verhaal?