Afbeelding
Lil artsy (via Pexels)
Lil artsy (via Pexels)
Hoofdpersonages in verhalen gaan allerlei uitdagingen aan, maar wat als de hoofdpersoon een introvert karakter heeft? Vaak moeten hoofdpersonen actief knokken tegen tegenslagen van het plot, maar voor introverte personages kan dat niet altijd vanzelfsprekend zijn. Maar hoe maak je een interessant personage met introverte persoonlijkheidskenmerken? In dit artikel vind je tips over hoe je een introvert personage goed tot zijn recht laat komen.
Introverte mensen zijn doorgaans erg bedachtzaam. Ze denken veel na voordat zij ergens een besluit over nemen. Een personage dat veel nadenkt, leent zich goed voor een verhaal met een psychologisch randje. Je kunt het verhaal vertellen dat zich grotendeels in het hoofd van je personage afspeelt. Lezers krijgen een inkijkje in de afwegingen die je personage moet maken. Bouw bijvoorbeeld de spanning op door je personage voor verschillende dilemma's te plaatsen. Hoe lost jouw personage dingen op?
Als je personage vooral stil is, kan het voor hem/haar lastig zijn om zich goed te laten zien. Zeker als diegene omringd wordt door extraverte mensen. Er bestaan vooroordelen voor het feit dat introverte mensen liever op de achtergrond willen blijven. Denk aan dat zij traag zouden of niet deskundig zijn. Concentreer op de groei van je personage. Je kunt laten zien dat het niet erg is om op de achtergrond te blijven, maar dat je personage groeit in onder meer het delen van ideeën voor een groep. Een andere insteek voor een verhaal kan zijn dat een introvert personage steeds meer ruimte durft in te nemen. Hiermee dwingt hij/zij de extraverte personages om een stap terug te doen Hiermee kun je zowel extraverte als introverte mensen een ontwikkeling laten doormaken.
Hoewel introverte mensen soms met negatieve aspecten in verband worden gebracht, zijn er ook genoeg positieve punten te benoemen. Introverte mensen kunnen soms een specifiek talent hebben die in bepaalde situaties erg goed van pas komt. Vaak blinkt iemand dan van nature uit op een bepaalde eigenschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote mate van zelfreflectie of een goed analytisch denkvermogen. In een verhaal kunnen dergelijke eigenschappen worden gebruikt om je personage te laten onderscheiden van een vaak extraverte meerderheid. Zo kun je in je verhaal je personage zo manifesteren dat hij/zij onmisbaar is binnen bijvoorbeeld een groep.
Geen enkel mens is puur introvert of extravert. Vaak hebben mensen kenmerken van zowel extraverte als introverte mensen. Maak daar dankbaar gebruik van in je verhaal en voorkom dat je personage(s) stereotiep worden. Ontwikkel bijvoorbeeld een personage dat ook wat extraverte kenmerken heeft. Denk aan een personage dat liever op de achtergrond blijft, maar wel op de voorgrond treedt als zijn/haar sterke eigenschappen kunnen worden ingezet. Daarnaast kun je ook kiezen voor personages die tussen intro- en extravert in zitten. De zogenoemde ambivert.
Introverte mensen zijn allesbehalve oppervlakkig. Het toepassen van een introvert personage in je verhaal kan juist de diepgang versterken. Dialogen doen het vaak goed en ook hierbij kan er een bepaalde dynamiek worden gevormd. Hierbij kun je denken aan een gesprek van een personage met specifiek een introvert persoon, die bijvoorbeeld een verrassend advies geeft. Je kunt jezelf dan afvragen hoe de ander daar dan mee omgaat en wat de gevolgen zijn voor de rest van je verhaal. Wie weet kan het zelfs leiden tot een plottwist.
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!