Afbeelding

Vrouw schrijft aan een tafeltje in een plantrijke omgeving

Photo by Antoni Shkraba

Hoe breng je sfeer in je verhaal?

In de rubriek HOE DAN geven we oplossingen voor de momenten waarop je écht even niet meer weet hoe je verder moet. Geen paniek! Wij helpen je erdoorheen. Deze keer: sfeer brengen in je verhaal.


Als je een verhaal schrijft, wil je het liefst dat je lezers er helemaal in opgaan. Om ervoor te zorgen dat het voor je lezers net voelt alsof ze zelf in het verhaal zitten, is sfeer heel belangrijk. Zo weet de lezer precies waar het verhaal zich afspeelt, en kun je een stuk meer nuttige details in je tekst verwerken.

Duik zelf in je verhaal

De beste manier om sfeer te kunnen beschrijven, is om zelf ook op pad te gaan en mee te schrijven met wat je ziet. Dit maakt het onderwerp voor jou als schrijver ook makkelijker om te omschrijven. Als de zee een rol speelt in je verhaal, ga dan een dagje naar het strand. Schrijf alles op wat er om je heen speelt, maak hierbij ook goed gebruik van je zintuigen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zie je?
  • Wat ruik je?
  • Wat hoor je?
  • Wat voel je?
  • Wat proef je?

Als je al deze vragen kunt beantwoorden heb je een goed beeld van de omgeving waarin je verhaal zich afspeelt, en kan je een duidelijke situatie schetsen voor je lezers.

Gebruik metaforen

Als je er eenmaal voor hebt gezorgd dat de situaties in je boek duidelijk zijn, moet je er nog wel voor zorgen dat je tekst te begrijpen is. Dit is zeker het geval wanneer je lezers nog niet bekend zijn met waar je over schrijft, zoals bij een fantasyverhaal. Om de juiste associaties op te roepen bij je verhaal, kun je metaforen gebruiken. Je prikkelt hiermee je lezers en brengt het verhaal dichterbij, door op een creatieve manier uit te leggen hoe je verhaal in elkaar zit, of hoe verschillende locaties in je verhaal eruitzien. Zorg er wel voor dat je niet meteen in de clichés blijft hangen en dat je goed nadenkt over wat je met je metafoor wil zeggen. 

Betrek gevoel

Niets is zo herkenbaar als gevoel, dus kun je naast beeldspraak ook gevoelens inzetten om je verhaal begrijpelijker te maken. Beschrijf goed hoe je personages zich voelen bij verschillende situaties en kijk wat dat doet met je verhaal. Door de emoties voelbaar te maken, begrijpt je lezer een stuk beter waar je het over hebt. Daarmee sleur je je lezers ook een stuk sneller mee in je verhaal, en is de kans groter dat je verhaal nog lang blijft hangen.