Afbeelding

Historische fictie schrijven

Foto: Pexels

Historische fictie schrijven met deze 5 tips

Historische fictie is een aparte tak waarop feiten en fictie samenkomen. Het schrijven ervan is een moeilijke evenwichtsoefening waaraan een intensieve broedtijd voorafgaat. En zoveel meer. Daarom deze vijf tips!


1. Ouderwets taalgebruik is een must

Hergebruik afgeschreven of vergeten uitdrukkingen. Verken je het laatnegentiende-eeuwse nachtleven, verkies dan zinnelijk genot, opiaten en tingeltangelmuziek boven seks, drugs en rock-'n-roll.

2. Vrijwilligerswerk loont

Zo ben ik de vrijwilligers bij Familiekunde Vlaanderen eeuwig dankbaar voor hun opzoekingen en het mij wegwijs maken in het rijke geheugen van het Antwerpse FelixArchief. 

3. Zet Dbnl.nl en Delpher.nl bij je favoriete websites

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. Delpher biedt ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.

4. Let op voor het Stendhal-syndroom

De Franse schrijver raakte na een paar dagen Florence zo overweldigd door verwondering dat hij psychisch en fysiek totaal uitgeput in het ziekenhuis belandde. Nog elk jaar overkomt het tientallen toeristen. Hetzelfde risico bestaat voor elke tijdreiziger. Laat jezelf in vervoering brengen door oude literaire meesters, maar blijf geloven in eigen kunnen. 

5. Graaf, schrijf, schrap, herhaal

Bij mijn debuutroman heb ik de eerste jaren verspild aan de 14de-eeuwse opbouw van de Antwerpse kathedraal vooraleer de 17de-eeuwse Dwarsligger zich in het kleinst mogelijke hoekje (een voetnoot helemaal achteraan in een gigantische turf) openbaarde. Mijn tweede boek leidde na  een maandenlange focus op Vincent van Gogh in Antwerpen uiteindelijk naar zijn vergeten verloofde Sien Hoornik. De Dwarsligger smeekte om een gezicht, Sien om een stem.

Over Yves Saerens

Yves Saerens debuteerde in 2016 met de historische roman 'De Dwarsligger' (Houtekiet). Zijn meest recente boek is 'Sien van Gogh'. In deze psychologisch-historische roman krijgt Sien Hoornik, gewezen verloofde van Vincent van Gogh, 115 jaar na haar verdrinkingsdood het woord. Kijk hier voor alle info. 

Techniek