Afbeelding

een schip op de oceaan terwijl de zon onder gaat

Alonso Reyes, Unsplash

Hijs de zeilen met de Verborgen Verhalen van Ubisoft

Alle hens aan dek!

Dankzij Readification kunnen gamers zich alvast onderdompelen in de wereld van Skull and Bones voordat de game uitkomt. Via de speciale Ubisoft app voor iPhone en Android zijn er twee Verbogen Verhalen vrijgegeven, waarin de wereld van literatuur en gaming op unieke wijze samenkomen. Deze verhalen zijn geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel.

Manon Uphoff

Het verhaal ‘De Ruiter van de Octopus’ is geschreven door Manon Uphoff. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI Literatuurprijs. Haar boek Vallen is als vliegen haalde de shortlists van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en de Libris Literatuurprijs 2020 en stond meerdere weken in de Bestseller 60.

“Met duivels plezier heb ik aan dit piratenverhaal gewerkt en die duik genomen in de wereld van games,” zegt Manon Uphoff. “Bijzonder dat jongeren hierdoor in aanraking kunnen komen met literatuur.”

Marcel van Driel

Het verhaal ‘Weerwraak’ is geschreven door Marcel van Driel. Hij is onder andere bekend van zijn Superheldentrilogie, de spannende 14+ novelle ‘24 uur’ en het prentenboek Billie de Kip. Zijn meest recente boek is de Game Helden-serie.

“Wat was het heerlijk om in de geweldige (en gewelddadige!) wereld van Skull and Bones te mogen duiken!” laat Marcel van Driel weten. “En dat terwijl de game nog niet eens is gereleased! Ik weet zeker dat gamers mijn piratenverhaal gaan verslinden want het is minstens zo spannend als de game. Ik hoop dat ze daarna ook een boek oppakken in afwachting van Skull and Bones!”

Readification

In 2021 sloegen de literaire en de gamewereld de handen ineen voor een Readification-pilot om op een unieke manier ervoor te zorgen dat jongeren meer gaan lezen: literatuur voor jongeren wordt gekoppeld aan populaire videogames en bijbehorende werelden.

Readification was in het leven geroepen omdat het leesplezier onder jongeren in Nederland achteruitgaat. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling. Maar jongeren willen juist wel lezen! Ze weten vaak alleen niet welk boek ze moeten kiezen! Hier kan verandering in komen door aan te sluiten op hun belevingswereld en lezen te combineren met populaire games.

Bewezen succes

Deze Verborgen Verhalen spelen zich volledig af in de piratenwereld en voeren de lezer mee aan de hand van de belangrijkste schepen, eilanden en andere elementen uit de game. Extra visuals, videobeelden, geluidseffecten en interactieve elementen zorgen voor een leeservaring die anders is dan in een papieren boek.

De Readification-pilot in 2021, met verhalen van Ronald Giphart en Margje Woodrow, maakte al gauw duidelijk dat er behoefte is bij jongeren om op andere manieren met lezen in aanraking te komen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking te verlengen.

Prijzen

In december werden er twee Verborgen Verhalen gelanceerd bij Assassin’s Creed Valhalla, geschreven door Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart. Deze zijn ruim 84.000 keer gedownload en in 92,6% van de gevallen positief beoordeeld. Dit overtreft de verwachtingen die er naar aanleiding van de pilot uit 2021 waren. Toen waren er in 13 weken 75.000 downloads van de verhalen met 90,6% positieve beoordelingen.

Readification is vanwege hun succes zes keer in de prijzen gevallen. De meest recente prijs is een SAN Accent in de categorie Smart Idea. Eerder won Readification al een Leffie, twee SponsorRingen, een bronzen Esprix en een gouden AMMA Award.

Bron: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek