Afbeelding

Fantastische feiten over schrijven en het brein

Beeld Shutterstock

Fantastische feiten over schrijven en het brein

Fantastische feiten over schrijven en het breinEen wetenschappelijke verklaring waarom je clichés moet vermijden, waarom met de hand schrijven beter is en waarom schrijvers oppermachtig zijn.

Met de hand schrijven is beter

Wanneer je iets opschrijft met pen en papier stimuleer je een verzameling van cellen in de basis van je hersenen, namelijk het ascenderend reticulair activerend systeem. Dit is de filter voor alle informatie die je hersens verwerken en het geeft meer aandacht aan de dingen waar je fysiek mee bezig bent. De fysieke daad van schrijven brengt dus de informatie die je nodig hebt op de voorgrond en zorgt ervoor dat je hersens extra opletten. Daarom helpt het om iets wat je wilt onthouden op te schrijven.

Verhaal is gedenkwaardiger dan kale feiten

Als je informatie opschrijft met opsommingtekens worden twee delen van de hersens geactiveerd: de Brocas zone en het gebied van Wenicke. Dit zijn taalverwerkingsgebieden, waarin woorden worden omgezet in betekenis.

Als een verhaal wordt verteld zijn niet alleen deze taalgebieden geactiveerd, maar ook de gebieden die worden geassocieerd met het ervaren van de gebeurtenissen in het verhaal. Hierdoor komen ze tot leven in je hoofd.

Als een verhaal een handeling bevat, zoals schoppen of hardlopen, wordt de motorische cortex geactiveerd net zoals beschrijvingen zoals ‘handen als leer’ een zintuiglijke reactie teweeg brengen alsof we het verhaal zelf ervaren.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat verhalen vertellen emoties, gedachtes en ideeën in het hoofd van de luisteraar kan planten. In een onderzoek bij de Princeton Universiteit werd de hersenactiviteit gemeten van een vrouw die een verhaal vertelde en van haar luisteraars. De hersenactiviteit van de luisteraars was synchroon met die van de verteller.

Dit betekent dat schrijvers de ultieme macht over anderen hebben. Met een krachtig en levensecht verhaal kan je de hersens van je lezer activeren, ze het gevoel geven ervaringen te beleven en hen emoties laat voelen waarvan jij wilt dat ze die voelen.

Vermijd clichés

Onderzoekers in Spanje onderzochten hoe het brein reageert op verschillende soorten woorden. Ze vonden dat algemene stijlfiguren zoals ‘een zware dag’ zo bekend is voor de hersens dat ze worden geïnterpreteerd als woorden, maar niet meer als dat.

Deze clichés hebben misschien ooit een zintuiglijke reactie teweeggebracht, maar aangezien de lezer ze zo vaak heeft gezien, hebben ze niet meer hetzelfde effect. Dit is de reden waarom een goede schrijfstijl clichés vermijdt waar mogelijk, ten gunste van nieuwe, creatieve manieren om de zintuigen van de lezer te betrekken bij het verhaal.

Bron: http://applecopywriting.co.uk/amazing-facts-about-writing-and-the-brain/

Techniek