Afbeelding

8 onderwerpen waar je altijd over kunt schrijven voor kinderen

Foto: Pexels

8 onderwerpen waar je altijd over kunt schrijven voor kinderen

Ken je het gevoel dat je geen inspiratie hebt om een verhaal te schrijven? Je blijft denken, maar er komt niets. Wees gerust. Iedere schrijver maakt het mee. In deze blog geef ik je acht onderwerpen waar je altijd over kunt schrijven.1. Klusjes in huis

De meeste kinderen vinden het leuk om in huis klusjes te doen voor papa en mama. Dit kan zijn ramen zemen, plantjes water geven, grasmaaien, fietsbanden oppompen, afwassen of stofzuigen. Over deze klusjes kun je natuurlijk ook een verhaal schrijven. Het is helemaal niet verkeerd om af en toe een educatief boekje voor te lezen. Door te luisteren leren kinderen wat er allemaal bij komt kijken om de tuin netjes te houden. Vervolgens kun je deze situatie aangrijpen om het kind te laten helpen in huis.

Voor oudere kinderen kun je een verhaal schrijven over klusjes, maar in een hele andere context. Bijvoorbeeld dat de auto gewassen moet worden om een nieuwe telefoon bij elkaar te sprokkelen of om voldoende geld te hebben om naar de film te gaan. Het gaat erom dat je in verhalen situaties terug laat komen die herkenbaar zijn voor kinderen. 

2. Huisdieren

Een nieuwe hond, kat, cavia of toch een konijn? Kinderen zijn dol op verzorgen van dieren en daardoor ook gek op avonturen met dieren. Kijk naar het grote succes van Britt Dekker en haar YouTube kanaal PaardenpraatTV. Inmiddels heeft ze ook enkele kinderboeken geschreven over paarden.
Dieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezinsleven. Sommige gezinnen hebben zelfs een apart Instagramkanaal voor de hond! Een dier moet uitgelaten worden, verzorgd worden, maar gaat natuurlijk na een tijd ook dood. Over al deze thema’s kun je schrijven.

3. Logeren

Vond jij het vroeger ook zo leuk om te logeren bij een vriendin of bij je opa en oma?
Je hoorde de volwassene de trap op komen en knipte snel het licht uit. Je had natuurlijk al heel lang moeten gaan slapen, maar dat deed je niet. Het was veel te leuk om in het donker te kletsen. Alle kinderen  gaan uit logeren, waardoor het een goed onderwerp is om over te schrijven.

4. School

Ken je de serie van Carry Slee – Juf Braaksel? Volgens mij is het zo’n succes omdat alle kinderen het herkennen. Je hebt op welke leeftijd dan ook een docent die niet aardig is of waar je weinig mee hebt. Wij als volwassenen gaan naar kantoor, maar kinderen naar school. Op school maak je iedere dag van alles mee. IJsvrij vanwege vorst, een invaljuf, schoolkamp, musical, rapportbespreking, ruzie, nieuw schoolplein etc. Er gebeurt iedere dag van alles op en rondom de school. Het onderwerp verveelt nooit.

5. Feestdagen

Feestdagen zijn speciale dagen en ook voor kinderen. Er zijn natuurlijk heel veel boeken over Sinterklaas, maar kerstmis, Halloween en het offerfeest zijn ook goede onderwerpen. Je kunt kinderen iets meegeven over de verschillen tussen geloven, maar kan ook een fantasieverhaal schrijven over enge monsters als kinderen langs de deur gaan. Veel kinderen weten niet meer wat kerstmis bijvoorbeeld betekent. Dit zou je mooi in een verhaal kunnen vertellen. Bij feestdagen is het wel van belang dat je goed kijkt naar de maatschappelijke ontwikkeling. Verhalen over zwarte piet zijn nu niet meer gepast. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden.

6. Spannende verhalen over andere landen

Iedere schrijver heeft een bepaalde voorkeur voor het schrijven van verhalen. Het kan zomaar zijn dat jouw interesse ligt bij spannende verhalen. Waarom schrijf je niet een keer een spannend verhaal over andere landen? Kinderen willen graag leren hoe de oude Indianen leefde of een verhaal over het ontdekken van nieuwe landen. Kinderen zijn heel nieuwsgierig. Vliegen gebeurt ook onder jonge kinderen veel meer dan vroeger. Maak hier gebruik van en vertel over giftige slangen, orka’s en een ontsnapte leeuw. Ontdek de Freek Vonk in jezelf!


7. Vakantie

Kinderen hebben ieder jaar ruim tien weken vakantie. Niet alle kinderen gaan weg, maar de meeste wel. Op vakantie gaan kinderen zwemmen, naar de dierentuin of bijvoorbeeld kamperen. Hoe leuk is het om een verhaal te schrijven over een tent die lekt of over een camping die eigenlijk helemaal niet leuk is, maar in het vakantieboek er erg leuk uit zag. Het zijn herkenbare dingen. Voor oudere kinderen kun je schrijven over de eerste verliefdheid en kus achter de tent.

8. Sport

In Nederland is het heel gebruikelijk om op een sport te gaan. De meeste kinderen beginnen op vijf- of zesjarige leeftijd met zwemmen. Het is dan ook een goed onderwerp om over te schrijven. Na zwemmen stoppen veel kinderen met deze sport en kiezen voor iets anders.

AJAX of PSV? Stel deze vraag aan kinderen en je krijgt een reactie. Ook meisjes houden van voetbal en volgen bijvoorbeeld het Nederlands vrouwenvoetbal. Kinderen sparen ook graag voetbalplaatjes of willen de nieuwe Epke Zonderland worden. Je kunt een verhaal schrijven over de kampioenswedstrijd. Eerst staat het team ver achter, maar uiteindelijk wint het team toch. Juist sportverhalen zijn erg geschikt om de begrippen winnen en verliezen duidelijk te maken. Daarnaast heb je allerlei attributen nodig voor sporten, zoals bij voetbal schoenen, scheenbeschermers en bijvoorbeeld keepershandschoenen. Je kan ook een verhaal schrijven over het ontwerpen van een eigen kledinglijn, omdat kinderen de tenues niet mooi vinden. Wees creatief. Een beetje afwijken van het standaard sportverhaal is wel zo leuk.


Met deze acht onderwerpen heb jij geen last meer van een schrijversblok. Heel veel succes!
www.saskiavandenbrand.nl


Meer leren over het schrijven van kinderboeken?

In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine bespreekt en analyseert bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU