7 schrijfadviezen die J.K. Rowling online deelde

J.K Rowling heeft ons betoverd met Harry Potter verhalen. Gelukkig gebruikt ze voor haar verhalen geen magie, maar  technieken die wij ook kunnen toepassen. Hieronder staan 7 schrijfadviezen die J.K Rowling online met haar fans deelde.

Een fan schreef dat ze wenst zoals J.K Rowling en Stephen King te schrijven. Daarop antwoordde de Harry Potter schrijver dat zoals haarzelf zou moeten schrijven. ‘Schrijf niet zoals mij,’ benoemde ze heel mooi. ‘Schrijf zoals jezelf, want niemand anders kan dat zoals jij. Maak dat boek af

  1. Imiteer niet, maar wees authentiek in je schrijven. Op die manier belemmer je jezelf niet in je creatieve groei. Elke schrijver heeft een eigen unieke stem, die ontstaat uit hun eigen ervaring, perspectieven en gedachtenpatronen. De fout die veel beginnende schrijvers maken is dat zij hun favoriete auteur proberen te imiteren. Onderdruk je eigen stem niet. Niemand schrijft zoals jij en daar ligt je kracht.

Rowling liet op Twitter weten dat ze haar eerste twee boeken in de Harry Potter-serie met de hand en vervolgens uittypte op een oude typmachine.

  1. Je hebt geen high-end schrijfhulpmiddel nodig om goede teksten te schrijven. De kwaliteit van jouw verhaal wordt bepaald door belangrijkere factoren, namelijk je ideeën, creativiteit en schrijfvaardigheden. Daarnaast biedt het schrijven met de hand meer voordelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat teksten met de hand schrijven goed is voor het brein. Het stimuleert de focus, het oplossend vermogen en je onthoudt beter wat je opgeschreven hebt. Dus: pak je pen en papier en begin te schrijven!

Een fan liet Rowling weten dat ze graag schrijver wilde worden, maar dat haar ouders het geen waardevol beroep vonden. Ze vroeg hoe ze dat kan veranderen. Rowling antwoordde daarop: ‘Doe wat ik deed: Wend voor dat je iets anders doet en schrijf ernaast tot je vrij bent om te doen wat je wilt!’

  1. Niet iedereen zal het met je keuze eens zijn, maar als je echt diep van binnen weet dat je het kunt waarmaken, moet je ervoor gaan. Dan kan een beetje faken ter bescherming van je werk geen kwaad.

Ze adviseerde om gewoon te gaan schrijven. Zelfs als niemand je boek zal lezen, hou je er toch waardevolle lessen aan over.

  1. Schrijven is een voortdurend leerproces. Of je boek breed publiek bereikt, een kleine groep lezers of alleen jezelf, het proces van schrijven biedt waardevolle lessen en inzichten die je kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren en jezelf als schrijver te ontwikkelen. Het schrijven is dus nooit nutteloos. Verban het woord falen uit je woordenboek, pak pen en papier en begin te schrijven.

Rowling liet op Twitter weten dat ze haar eerste afwijzing aan de keukenmuur plakte, omdat ze iets gemeen had met haar favoriete schrijvers.

  1. Laat je niet weerhouden door de mening van anderen. Als anderen niet in jouw schrijfcarrière geloven is dat verdrietig, maar niet het einde van de wereld. Het belangrijkste is dat je plezier uit het schrijfproces haalt en je vooral niet laat weerhouden. Als J.K. Rowling na 12 afwijzingen opgaf, hadden we geen Harry Potter.

Ook deelde Rowling een tweet waarin ze vertelde dat discipline om creatieve werk af te ronden iets is om trots op te zijn.

  1. Discipline is de brandstof die je als schrijver voortstuwt en waardoor je je werk produceert. Het helpt je te focussen en voorkomt dat je snel afgeleid raakt. Daarom mag je trots op jezelf zijn op het moment dat je de discipline opbrengt om aan je teksten te werken. Congrats!
     

Een fan vroeg Rowling om tips om een creatieve blokkade te verhelpen. Daarop antwoordde ze dat je niets moet forceren. Neem even een wandeling buiten om je onderbewustzijn de ruimte te geven

  1. ‘Mijn teksten komen op de meest vreemde momenten,’ had Michael Jackson ooit in een interview gezegd, toen de interviewer hem vroeg hoe hij het voor elkaar kreeg om achterelkaar hitsongs te schrijven. ‘Dan loop ik door een park en schiet het me te binnen.’ Zou het toeval zijn dat Rowling ons hetzelfde advies deelt? We zullen het nooit weten, maar één ding is zeker. Een wandeling in het park doet wonderen voor het schrijven.