Afbeelding

5 tips voor het schrijven van een graphic novel.

Beeld Pexels

5 tips voor het schrijven van een graphic novel

5 tips voor het schrijven van een graphic novel.Een graphic novel is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman, maar hoe schrijf je er een? Met deze 5 tips schets en schrijf je jouw graphic novel bij elkaar.

1. Doe je huiswerk

Als schrijver zul je het vaak genoeg te horen krijgen: doe onderzoek. Ook in dit geval weer. Alleen strips lezen in je dagelijks leven is onvoldoende om zelf een graphic novel te schrijven. Er zijn twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden: voor welke markt of doelgroep ga je schrijven en is jouw idee niet al door anderen gebruikt? Lees boeken over de graphic novel-wereld, bekijk comic books blogs om de trends en het gemis rondom de graphic novel te achterhalen en doe je best om het gat daartussen te vullen met jouw eigen verhaal. Bekijk de volgende sites eens: Comicsbeat, Talkingcomicboos en Comicbook.

2. Behandel je graphic novel als script

Elk verhaal heeft een richting en structuur nodig, zoals een begin, midden en eind. Eerst de script schrijven kan je helpen om je verhaal te structureren en te plannen. Lezers van de graphic novel lezen de strip op verschillende manieren. De een focust zich op de tekeningen en leest daarnaast de tekst, terwijl de ander eerst de tekst leest en vrijwel de tekeningen overslaat. Het dialoog en het hoofdpersonage zijn cruciaal voor een graphic novel. Het uitschrijven van het script kan je daarbij helpen. Maak een soort lijn waarin je je verhaal in de verschillende scènes verdeelt. Per hokje van de strip teken je een scène uit.

3. Altijd editen

Of je nu eerst je script schrijft of toch liever een andere methode kiest: je zal altijd je werk moeten herschrijven en schrappen. In tegenstelling tot een roman neemt een graphic novel veel meer ruimte in om het verhaal te vertellen. Dit komt door de tekeningen die veel ruimte innemen van het blad. Dit betekent dat wat je schrijft to the point moet zijn, maar tegelijkertijd ook grappig en gestructureerd. Dat klinkt als een onmogelijke taak, maar door te schrappen en te herschrijven is dit mogelijk.

4. Ontwikkel je eigen stijl

Door te oefenen, te herschrijven en onderzoek te doen, ontwikkel je je eigen stijl. Dit kan je helpen om je doelen in de comic book-wereld te halen. Graphic novels zijn populairder dan ooit, wat betekent dat er meer schrijvers zijn dan ooit. De enige manier om op te vallen bij je publiek is door uniek te zijn. Vind je eigen stijl en volg je ideeën. Wat betreft het tekenen van je graphic novel, ga dan voor een stijl die je leuk vindt en wat je goed kan tekenen. Misschien gebruik je manga of de Amerikaanse comic books als tekeninspiratie. Of misschien daag je jezelf uit tot een nieuwe tekenstijl. Ook hierin: kies voor een stijl dat bij je past, een stijl die jouw tekentalenten en visie als een artiest naar voren laat komen.

5. Laten rusten

Leg je werk een of twee dagen aan de kant, nadat je er flink aan gewerkt hebt. Dit helpt je om dingen uit je verhaal in een ander perspectief te zien als je het gaat herschrijven. Als je blijft staren naar je werk, dan krijgen je hersenen geen ruimte voor nieuwe inzichten of creativiteit. Dit kan je graphic novel in negatieve zin beïnvloeden. Om dat te voorkomen, moet je af en toe een stapje terug doen, waarna je weer verder kan.

Wat is een graphic novel?

Een graphic novel wordt ook wel het literaire stripboek, striproman of beeldroman genoemd. Het is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman. Een graphic novel onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen. Ook bestaat de doelgroep van de graphic novel grotendeels uit volwassenen.

Door Nicolette Hendriks

Techniek