Afbeelding

De naam van je personage kan veel zeggen over zijn of haar karakter. Hoe kies je de perfecte naam? We geven je 5 tips.
Niets is zo verwarrend als een aantal personages in één verhaal met vergelijkbare namen. Heb je een personage dat Tim heet, ga dan niet iemand met de naam Tom introduceren. Wissel af met lettergrepen, met klemtoon en met klank.
Speelt je verhaal zich in de (Nederlandse) jaren 40 af, dan kan je personage natuurlijk niet Joey of Jill heten. Kies een naam die ook daadwerkelijk gebruikt werd in de tijd waarin het personage leeft. Zoek ook uit wat de herkomst en achtergrond is van een naam, vandaag de dagen gebruiken we veel namen met een buitenlandse afkomst (niet alleen Engels!) maar vroeger gebeurde dit amper. Gebruik tools zoals deze website voor inspiratie.
Natuurlijk kun je een personage een simpele en herkenbare naam geven, zoals Peter, Suzanne of Karin, maar veel auteurs kiezen auteurs voor een naam die een betekenis met zich meedraagt. Hoe je het ook doet, het is altijd verstandig om uit te zoeken wat een naam betekent, al is het alleen maar zodat de naam niet contrasteert met het karakter van het personage.
Goede websites hiervoor zijn bijvoorbeeld Behindthename.com, Meaning-of-names.com en JongensenMeisjenamen.nl.
Wil je je personage een onvergetelijke naam geven? Speel dan met taal door bijvoorbeeld alliteratie of een aptoniem. Geef hem/haar een voor- en achternaam met dezelfde beginletter, zoals Pieter Post of Severus Sneep (Harry Potter). Aptoniemen zijn niet alleen goed te onthouden maar soms ook erg grappig: bijvoorbeeld iemand die op de vleeswarenafdeling werkt en Slager van zijn/haar achternaam heet of een tandarts die Boorsma heet.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!