4 tips voor een uniek Valentijnsgedicht

Heb je genoeg van de cliché Valentijnskaartjes en wil jij jouw Valentijn met een origineel gedicht verrassen? Volg dan deze tips.

Vermijd clichés, houd het simpel en echt

Maak het niet moeilijk voor jezelf, houd het kort en simpel. De één kan beter met woorden spelen dan de ander, maar het belangrijkste is dat je het persoonlijk houdt. Denk aan de persoon voor wie je het gedicht gaat schrijven. Wat voor karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken heeft hij of zij? Denk aan bruin haar, groene ogen, attent, lief enzovoort. Wat voor gevoelens heb je bij deze persoon, gaat het om een oude vlam of een nieuwe liefde?

Maak van te voren een lijst met woorden die je graag in jouw gedicht wilt verwerken. Vervolgens moet je bedenken waar jouw Valentijnsgedicht over moet gaan. Wil je het over jullie eerste ontmoeting hebben of over een bijzondere ervaring die jullie samen hebben gedeeld? Houd het persoonlijk en vermijd ‘rozen-zijn-rood’ clichés, het moet tenslotte een uniek gedicht worden dat alleen voor jouw geliefde bedoeld is. Het verwerken van de naam van je lief in het gedicht is altijd leuk. Als je alle kenmerken en eigenschappen van de persoon in kwestie op papier hebt staan, zet je dat in een kort verhaaltje neer en probeer je het rijmend over te brengen.

Kies je vorm

Bedenk van te voren welk soort gedicht je wilt schrijven. Moet het rijmen of niet, wil je er een naamgedicht van maken of ben je beter in stapelgedichten, waarbij je elke regel herhaalt en de zin steeds wat langer maakt? Zoek uit welke vorm van dichten bij je past en waar je het beste mee aan de slag kunt. Mocht je nu heel graag willen rijmen, maar het lukt even niet, gebruik dan de rijmmachine. Toegegeven, het is niet heel origineel, maar het helpt je wel een stuk verder in je dichtproces. Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van alliteratie (beginrijm), deze kan net zo mooi overkomen als een rijmend gedicht.

Geen inspiratie? Dan maar lezen of luisteren

Beroemde romantische dichters zoals William Shakespeare en John Keats schreven ook niet binnen vijf minuten een gedicht. Dit zal je vast ook overkomen, maar geen paniek. Mocht je toch vast komen te zitten met je gedicht, laat je dan inspireren door liefdesdichters of probeer te luisteren naar romantische liedjes. Schrijf op wat je het eerst te binnen schiet of nog beter, beschrijf in één zin het gevoel dat die speciale persoon bij je oproept en ga met deze regel verder.

Lees het gedicht hardop voor

Als je eindelijk klaar bent met jouw Valentijnsgedicht, lees het dan hardop voor. De kleine foutjes en inconsistenties vallen dan sneller op. Na het herschrijven van het gedicht, kun je het vervolgens aan je geliefde op Valentijnsdag voorlezen of opsturen.

Na deze tips heb je geen excuses meer om niet je eigen Valentijnsgedicht te schrijven. Wees creatief en veel plezier!