Afbeelding
Foto door Rene Asmussen
Foto door Rene Asmussen
Oorlog is een populair thema in boeken. Sowieso zijn er natuurlijk veel boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook fictionele oorlogen zijn niet ondervertegenwoordigd. Als je nou zo’n boek schrijft over een oorlog, waar moet je dan eigenlijk opletten? Wij geven drie tips.
Voor je ook maar iets gaat doen, moet je de reden achter de oorlog bedenken. Een oorlog moet altijd een bestaansdoel hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je over een oorlog schrijft die zich daadwerkelijk heeft afgespeeld in de geschiedenis. Dan is het belangrijk dat je precies weet wat de oorzaken waren, lees je heel goed in. Lees hier bijvoorbeeld de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. Het kan ook dat je schrijft over een fictionele oorlog. Je moet koste wat kost voorkomen dat je een strijd schrijft omwille van de strijd. De reden moet sterk en groot genoeg zijn voor personages om oorlog te voeren. Dit hoeft niet één reden te zijn, het kunnen er ook meerdere zijn. Je kunt voor fictionele oorlogen ook inspiratie halen uit het echte leven, zo is Game of Thrones bijvoorbeeld geïnspireerd door de Rozenoorlogen. Verdiep je dus in echt gebeurde oorlogen en de geopolitiek. De oorzaken zijn namelijk bijna altijd enigszins gerelateerd tot politiek.
Als je over een oorlog schrijft, wil je er misschien ook een scène in stoppen die zich afspeelt op het slagveld. Vraag jezelf dan af in hoeverre geweld nodig is. Grafische of expliciete scènes kunnen mensen afschrikken als het te heftig of onnodig is. Laat je protagonist voordat het gevecht begint even stilstaan om de omgeving te omschrijven. Je wilt voorkomen dat zo’n gevecht onpersoonlijk voelt of dat de lezers het niet voor zich kunnen zien. Als het gevecht eenmaal begonnen is, is het belangrijk om te letten op het tempo. Gevechtsscènes kunnen heel snel saai worden. Om dit te voorkomen kun je kortere zinnen gebruiken, actie met dialoog afwisselen, niet te veel op gedachtes focussen en het gevecht kort houden. Je hoeft niet elke klap of trap te beschrijven, probeer op acties te focussen die interessant zijn en karakteriseren. Maak ook lekker gebruik van alle zintuigen tijdens het gevecht. Verder is het natuurlijk altijd goed om onderzoek te doen. Kijk welke wapens er waren in die tijd en zoek filmpjes van mensen die demonstreren hoe je die wapens gebruikt en hoe je vecht.
Het is belangrijk om al je karakters te begrijpen. Zorg dat je bij elk karakter dingen ontdekt die je personage menselijk en herkenbaar maken. Het maakt hierbij niet uit of je schrijft over een slachtoffer of een slechterik. Je hoeft de beslissingen van een slechterik niet te respecteren, maar als je ze begrijpt, breng je diepte en emotie aan in je verhaal. Maak die menselijke aspecten ook zichtbaar voor de lezer. Het boek The Things They Carried onderscheidt soldaten door hun bezittingen. De items die de soldaten dragen verwijzen naar verschillende waarden en persoonlijkheden. Op die manier zie je meer van de soldaten dan alleen de uniforms die ze dragen.
Bronnen: NY Book Editors, Medium, Writer's Relief en Mythic Scribes.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.