2 onmisbare tips om te zorgen dat je blog gelezen wordt

Een blog is een geweldige manier om naamsbekendheid en fans te krijgen als schrijver. Het geeft je de gelegenheid om op een snelle en eenvoudige manier je werk onder de aandacht van lezers te brengen. Daarnaast biedt een blog mogelijkheid om in contact te komen met je lezers. Ze kunnen reageren of je blog delen. Dat geeft jou als schrijver waardevolle feedback.

Maar je blog op de juiste manier inzetten is nog niet zo simpel. Als je het niet goed aanpakt, steek je er bergen tijd in. En levert het je helemaal niks op. Omdat je blog helemaal niet gelezen wordt. Frustrerend en onnodig.

Want welbeschouwd zijn er maar 2 dingen die je hoeft te doen om echt gelezen te worden. Zodat mogelijke lezers je blog niet wegklikken of snel doorscrollen als ze hem tegenkomen.

1. Zorg voor aansprekende inhoud die aansluit bij de behoefte van je lezers

De meeste blogs zijn niet meer dan een veredeld dagboek. Ze zijn vooral interessant voor mensen uit je nabije omgeving die jou goed kennen. Een prima manier voor jezelf om je ei kwijt te kunnen. Maar zitten andere lezers hier wel op te wachten?

Essentieel is dat jouw blog waarde heeft voor de lezer. Welke vorm je kiest, hangt af van het doel en onderwerp van je blog. Als je schrijfcursussen geeft, kun je in je blog schrijftips geven. Als je fictie schrijft kun je je lezers vast een scène van je nieuwe roman laten lezen als teaser.  En als je een blog bijhoudt over je vakgebied kun je aandacht besteden aan de nieuwste ontwikkelingen en regelgeving.

Belangrijk is dat de inhoud interessant is voor mensen die jou al kennen. Maar ook voor mensen die je nog NIET kennen. Alleen dan gaat je blog je meer bekendheid opleveren.

Door elke keer opnieuw verrassende, waardevolle, grappige of inspirerende inhoud te bieden, bouw je een vaste kring van lezers op. Die elke keer opnieuw je blog aanklikken en lezen. Die reageren op wat je schrijft en die misschien zelfs je artikelen delen via social media.

Die vaste groep lezers vormen als het ware je ambassadeurs. Dus zorg ervoor dat je hen tevreden blijft houden. Je bent zo goed als je laatste blog…

2. Kies voor een prikkelende kop die verleidt tot klikken

De meesten van ons zien per dag tientallen of meer berichten voorbij komen. En we beslissen in nog geen seconde of we ze aanklikken of niet. Dat besluit nemen we op basis van de kop die we lezen. Toch zie ik talloze blogs geplaatst worden met een nietszeggende kop.

Om de ontvanger te verleiden jouw blog te lezen is een sappige, prikkelende of misschien zelfs wel een beetje shockerende kop een must. Deze kop maakt duidelijk waar je blog over gaat, maar is ook verrassend genoeg om de lezer nieuwsgierig te maken.

Als je de ontvanger hebt getriggerd om jouw blog te gaan lezen is het belangrijk om hem niet teleur te stellen. Door (zoals ik hiervoor schreef) waardevolle inhoud te bieden en daarmee bouw je vervolgens een groep trouwe lezers op.

Door Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en coach en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website. Hier kun je tevens haar GRATIS E-book opvragen met daarin 10 dingen die je VANDAAG nog kunt doen als creatieve ondernemer om meer te verdienen met je werk. 

Techniek