Afbeelding
Andrea Piacquadio via Pexels
Andrea Piacquadio via Pexels
Het lijkt nogal logisch dat je je teksten schrijft zodat deze op de juiste manier gelezen kunnen worden. Maar dat valt nog niet mee. Wanneer je communicatie advies geeft, wil je wel dat degene aan wie je het advies geeft, dat advies op de juiste wijze interpreteert. Je moet dan ver blijven van wollig taalgebruik en voorkomen dat je advies op meerdere manieren kan worden opgevat. Duidelijkheid in (schriftelijke) adviezen is dus van essentieel belang. Alleen op die manier kan het advies worden meegenomen in besluitvorming en zal je advies het juiste resultaat hebben.
Denk bijvoorbeeld aan alle volksvertegenwoordigers die we hebben. De burgemeester en wethouders van je gemeente, de ministers en staatssecretarissen in de Tweede Kamer. Het lijkt soms wel of het je zo moeilijk mogelijk gemaakt wordt om de teksten die zij publiceren te lezen en dus te begrijpen. Dat komt (deels) doordat deze teksten opgesteld worden volgens een bepaalde traditie. Nog steeds worden deze teksten opgesteld alsof een wetsvoorstel, een advies of een vergunning pas kan worden gedaan als niemand er iets van begrijpt. Het wordt tijd dat daar eens verandering in komt!
Of je nu in de gemeenteraad zit, een plaats hebt in het studentencomité, het bestuur van een vereniging voorzit of namens buurtbewoners in contact staat met de wijkagent, belangen behartigen kan op allerlei verschillende manieren. In de meeste gevallen is de communicatie over deze belangen erg belangrijk. Door de juiste manier van communiceren zorg je ervoor dat je mensen aan jouw kant krijgt, dat anderen pleitbezorger worden voor jouw doel en dat de benodigde handtekeningen worden opgehaald wonder een petitie.
De kans is erg groot dat je via social media gebruikt om je standpunt bekendheid te geven. Het is dan van het grootste belang dat je hier een foutloze "post" voor gebruikt. Staan er fouten in de tekst, dan is de kans dat je serieus wordt genomen een stuk kleiner.
Weet je niet meer precies hoe het ook alweer zit met alle d's en t's? Twijfel je of je voldoende taaltechnisch bent onderlegd om je standpunten te kunnen uitdragen? Dan is het verstandig om een opfriscursus te gaan volgen.
Voor het behartigen van belangen en het geven van communicatieadvies zijn verschillende workshops en masterclasses mogelijk. Deze zijn vaak zowel online als op locatie te volgen. Ook het bijwonen van een themabijeenkomst kan zeer verhelderend zijn.