Afbeelding

Vrouw in zwarte blazer zittend op zwarte bureaustoel

Zo zorg je voor zichtbaarheid als schrijver

Nu het aantal ondernemers in Nederland flink aan het stijgen is, is het als schrijver nog belangrijker om jezelf goed op de kaart te zetten. Wanneer schrijven je werk is, moet je immers wel klanten hebben én binnenhalen wil je ervan kunnen leven.


Daarom is het nodig om zichtbaar te zijn als schrijver (en ondernemer). Een website maken en het bijhouden van social media hoort daar onder andere bij. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Een website maken voor je onderneming

Voor veel mensen is het een grote droom: geld verdienen met schrijven. Die droom komt echter niet zomaar uit de lucht vallen. Naast het hebben van een figuurlijke vlotte pen en de nodige kennis en ervaring is het goed om zichtbaar te zijn. Geld verdienen met schrijven betekent dat je klanten nodig hebt. Daarom is het noodzakelijk om goed vindbaar te zijn via de zoekmachine. Google is je beste vriend wanneer het om het bereiken van potentiële klanten gaat. Schakel daarom een expert in voor een website maken of ga zelf aan de slag.

Op een goede website moet het één en ander duidelijk zijn. Vertel bijvoorbeeld meer over wie je bent, wat je doet en sinds wanneer je dat doet. Omdat een potentiële klant niet alleen interesse heeft in wie je als persoon bent, maar vooral ook in wat je doet, is het aan te raden om wat van je werk te laten zien. Zorg er ook voor dat er een duidelijke call to action aanwezig is, waardoor een klant op een snelle en gemakkelijke manier contact met je op kan nemen. Ook mag een contactpagina met gegevens niet ontbreken.

Maak je website SEO proof voor vindbaarheid

Met een website alleen ben je er echter nog niet. Het is ook nodig om een goede ranking in Google te krijgen, zodat je zichtbaar bent voor mensen. Als schrijver kun je daar zelf voor zorgen, mits je een beetje verstand hebt van SEO. SEO, search engine optimization, wordt namelijk ingezet om een website hoger in Google te laten scoren. Met handige tips en tricks zorg je er voor dat je website op de eerste pagina van de zoekresultaten te zien is wanneer iemand op bepaalde zoekwoorden zoekt.

Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar; hiervoor moet je enkele schrijfadviezen opvolgen om te scoren met SEO. Zo is het van belang om bepaalde zoekwoorden te gebruiken in de tekst, te titels en de kopjes op de pagina’s van je website. Daarnaast is het belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn in de informatie die je geeft. Je tekst mag tegenwoordig SEO technisch gezien liever te lang zijn dan te kort, zolang er maar interessante informatie in staat. Online vind je nog veel meer tips voor het SEO proof maken van je website waardoor je beter gevonden wordt in Google.

Wees actief op social media kanalen

Wat je ook zeker niet mag vergeten, is het belang van social media. Veel ondernemers zitten vandaag de dag op social media kanalen zoals Twitter, LinkedIn en Facebook om hun zichtbaarheid te vergroten. Ieder kanaal heeft eigen voordelen en nadelen; het is maar net wat je als schrijver fijn vindt. Zo kun je een groot deel van je professionele werk kwijt via LinkedIn, een zakelijk sociaal platform. Ook op Facebook of via Twitter kun je dergelijke content kwijt, hoewel dit ook ideale media zijn voor het verspreiden van persoonlijke berichten.

Mensen vinden het alsmaar vaker prettiger om meer te weten te komen over een ondernemer waar ze wat willen aanschaffen of over een schrijver die ze inhuren. Door op een persoonlijke manier een kijkje in je leven of werk te geven kun je ervoor zorgen dat je gunfactor omhoog gaat. Dit kan zorgen voor meer zichtbaarheid, interactie én meer klanten. Uiteraard hoef je niet je hele leven te delen, maar het is al leuk voor de klant om te zien hoe je werkdag er bijvoorbeeld uitziet.

Verstuur waardevolle nieuwsbrieven

Waar je tot slot aan kunt denken bij het vergroten van je zichtbaarheid als schrijver is het versturen van nieuwsbrieven. Steeds vaker kiezen ondernemers ervoor om een eigen mailing samen te stellen met leuke weetjes, het laten zien van werk en andere (persoonlijke) informatie. Zo’n nieuwsbrief is interessant voor mensen die je kent, maar ook ontzettend leuk voor bestaande klanten en potentiële klanten.

Nu vraag je je misschien af hoe je mensen kunt bereiken die nog niet je klant zijn met een nieuwsbrief. Simpel: door deze mailings óók te delen op je social media kanalen en website. Het kan met name via Facebook en LinkedIn interessant zijn om je nieuwsbrieven te delen. Op LinkedIn zitten talloze ondernemers en bedrijven die via-via je mailing voorbij zien komen wanneer je het op je tijdlijn deelt. Kortom: begin met een website maken en social media kanalen aanmaken voor het verhogen van je zichtbaarheid als schrijver.