Afbeelding

Laptop waar Google open staat

Pixabay

Zo schrijf je een ijzersterke SEO-tekst

De wereld van het schrijven is het afgelopen decennium gigantisch veranderd. Waar het voorheen puur ging om je tekst, moet je – als je voor online schrijft - er nu ook nog voor zorgen dat het SEO-proof is. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet en waarom het eigenlijk zo belangrijk is. 


Hoe belangrijk zijn teksten binnen een SEO-strategie?

De drie pijlers van SEO zijn techniek, links en content. Het is dus een onmisbaar onderdeel binnen een goede SEO-strategie. Je zou zelfs kunnen stellen dat het de belangrijkste pijler van SEO is, want het is immers tekst waarop gezocht wordt in Google. Je kunt zelf met SEO-teksten aan de slag, maar het is natuurlijk ook mogelijk om internet marketing bureau in te schakelen voor advies en hulp. Het is in ieder geval een mooi voornemen om in 2022 beter te worden in SEO-teksten. 

Begin met onderzoek

Een goede SEO-tekst begint met een onderzoek naar welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken. Let op: dit is niet altijd de zoekwoorden met de meeste zoekopdrachten. Het belangrijkste is dat de zoekwoorden aansluiten bij jouw tekst. Bovendien heb je bij zoekwoorden met veel zoekopdrachten waarschijnlijk veel concurrentie, waardoor het een stuk lastiger is om hoog te ranken. Een handige tool bij het zoekwoordenonderzoek is de zoekwoordplanner van Google

Verwerk de zoekwoorden in de tekst

Heb je eenmaal de relevante zoekwoorden te pakken, dan moet je deze verwerken in de tekst. Zorg er wel voor dat je de woorden er op een logische en natuurlijke manier in verwerkt. Keyword stuffing (oftewel: je tekst volgooien met zoekwoorden) is passé. Sterker nog: Google kan dit soort technieken zelfs keihard afstraffen. Naast dat Google dit niet op prijs stelt, is het voor een lezer ook helemaal niet leuk om een tekst vol met zoekwoorden te lezen. Oppassen dus! Het algemene advies luidt om een zoekwoordendichtheid tussen de 2% en 4% te hanteren. De zoekwoordendichtheid (ook wel keyword density genoemd) bereken je door het aantal zoekwoorden in de tekst te delen door het totale aantal woorden van de tekst maal honderd. 

Zorg dat de tekst alle informatie bevat

Waar het voorheen allemaal om zoekwoorden draaide, is nu de relevantie van je tekst ontzettend belangrijk. De bezoeker moet in jouw tekst kunnen vinden waar hij of zij via Google naar zocht. Verplaats je daarom goed in de lezer en bedenk wat de mogelijke zoekvraag zou kunnen zijn. 

Let op de leesbaarheid van je de tekst 

Langere teksten (minstens 500 woorden) zijn beter voor de SEO, maar de leesbaarheid ervan is een ontzettend belangrijk punt. Als een lezer slechts een lange lap tekst ziet klikt hij of zij misschien meteen weer weg en dat registreert Google. Een paar tips om de leesbaarheid van je tekst te verhogen:

  • Schrijf niet te lange alinea’s en maak gebruik van genoeg witruimte. 
  • Voorkom te lange zinnen. 
  • Maak gebruik van tussenkopjes. 
  • Breek de tekst op met foto’s en videos. Geef de afbeeldingen een alt-tekst, zodat Google weet waar het over gaat. 
  • Maak – indien gepast- gebruik van opsommingtekens. 
  • Is je tekst erg lang? Zorg dan voor een inhoudsopgave aan het begin van de tekst. Het liefst klikbaar, zodat de bezoeker meteen het gedeelte kan lezen wat hem of haar interesseert. 

Besteed aandacht aan de meta-titel en meta-omschrijving 

Met de meta-titel en meta-omschrijving (de tekst die in de zoekresultaten van Google verschijnt) kun je bezoekers overtuigen om op de link te klikken. Hier mag je dus best wat extra aandacht aan besteden. Zorg dat het pakkend is, maar wel een idee geeft wat de bezoeker mag verwachten. In zowel de meta-titel en meta-omschrijving kun je zoekwoorden verwerken, maar zorg wel weer dat het natuurlijk en prop het er niet mee vol. Een meta-titel is maximaal 55 karakters lang, een meta-omschrijving maximaal 160 karakters. 

Vat de belangrijkste punten eerst samen 

Voordat je dieper ingaat op de materie, is het goed om de belangrijkste punten eerst kort samen te vatten. Zo heb je meteen de aandacht van de lezer en maak je het aantrekkelijk om verder te lezen. De uitgebreide uitleg komt tenslotte later in de tekst. 

Maak gebruik van interne links 

Door interne links te gebruiken, verleid je de bezoeker om langer op de website te blijven. Dit is een van de redenen dat interne links goed voor de SEO zijn. Zorg wel dat de interne links logisch geplaatst zijn en overdrijf het niet. Een tekst vol met links is minder goed leesbaar.