Wakker blijven voor een deadline? Check deze 4 simpele tips

Als professionele schrijver ontkom je er niet aan: strakke deadlines. Zelfs wanneer je voor de lol voor websites, blogs of bedrijven schrijft of op een andere manier met schrijven bezig bent, ligt er soms een deadline op de loer. Maar: dat welbekende writer’s block komt soms juist op die momenten om de spreekwoordelijke hoek kijken. Dat is vaak erg vermoeiend.

De vraag is hoe je daar op het moment van een deadline mee om moet gaan. De deadline moet immers gehaald worden. Hoe krijg je op zo’n moment alsnog de nodige energie en inspiratie om verder te schrijven en nog belangrijker: hoe blijf je wakker voor die deadline zonder koffie of andere hulpmiddelen? Wij zochten het voor je uit in dit artikel.

1. Blijf gehydrateerd: drink genoeg water voor concentratie

Hoe aanlokkelijk het ook is om naar een kop koffie te grijpen wanneer je je slaperig voelt: doe dit niet. De cafeïne in koffie zorgt namelijk maar voor een korte energieboost. Je gaat je er uiteindelijk niet beter van voelen en je krijgt er op de langere termijn helemaal niet meer energie of concentratie van. Wat beter is om te doen, is water drinken. Jezelf gehydrateerd houden is namelijk erg belangrijk.

Daardoor voel je je energieker en ben je beter geconcentreerd om verder te schrijven. Zorg je ervoor dat je iedere dag genoeg en goed water drinkt, dan merk je dat zeker in je mate van concentratie, energie en inspiratie. Koffie heeft juist de eigenschap om je lichaam uit te drogen. Investeer daarom in echt lekker water en kies bijvoorbeeld voor een waterontharder in huis voor lekkerder en zachter drinkwater.

2. Zorg voor natuurlijk daglicht voor meer energie

Naast voldoende water drinken zijn er nog andere tips waarmee je kunt zorgen voor meer energie, inspiratie en concentratie. Is je deadline bijna en moet je nog veel schrijven? Let er dan op dat je niet in het donker gaat zitten, maar dat je het natuurlijke daglicht naar binnen laat. Waarom je dat moet doen? Simpel: natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat je wakkerder blijft. Daarom ben je ‘s avonds vaak sneller moe dan overdag.

Zodra het donker wordt of je zelf een donkere ruimte creëert, begint je lichaam met de aanmaak van melatonine. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt, iets wat je niet moet hebben wanneer je een deadline moet halen. Daarom is het een must om de gordijnen open te houden en in de buurt van het raam te gaan schrijven. Daar krijg je gegarandeerd een boost energie van. Daglicht is ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid!

3. Houd pauze met een wandeling in de buitenlucht

Met de bovenstaande tips kan het nog steeds gebeuren dat je nog niet optimaal wakker bent voor een deadline. Merk je dat je nog wat versuft achter je laptop zit en komen de woorden er niet helemaal goed uit? Sluit je laptop dan even af als er tijd is en begin aan een korte wandeling in de buitenlucht. Zowel het bewegen als de frisse lucht zal je lijf en hoofd goed doen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die aantonen dat beweging goed is voor de productie en motivatie van de mens. Dat komt omdat het er niet alleen voor zorgt dat je spieren goed in beweging zijn, maar ook dat je hersenen meer zuurstof krijgen en je bloed beter kan circuleren. Je raadt het al: dat komt je energie en concentratie zeker ten goede! Af en toe een pauze houden, is dus alleen maar beter voor je schrijfwerk.

4. Naast water drinken is gezond eten van belang

Hoewel genoeg water drinken al kan helpen bij een betere productie en meer inspiratie is het ook nodig om gevarieerd en gezond te eten. Wanneer je niet helemaal goed in de flow zit om te schrijven, ben je misschien geneigd om voor een vette hap te gaan. Dat is helemaal niet vreemd: je voelt je waarschijnlijk al wat moe waardoor je hersenen het teken kunnen geven dat je zin hebt in koolhydraten en vet eten.

Probeer daar niet in te trappen, want je hersenen kunnen je heel goed voor de gek houden. Door de koolhydraten en vetten van fast food ga je je namelijk niet beter voelen. Het is beter om voor een veelzijdige maaltijd te gaan vol vitaminen, groente en eiwitten. Samen met water drinken uit een kraan met waterontharder is dat de beste basis die je kunt hebben om wakker te blijven voor een deadline. Veel succes!