Verzeker je spullen goed!

Als schrijver heb je maar een paar dingen nodig om je werk te kunnen doen, denk dan aan een laptop, een tablet, je mobiel, eventuele extra schermen en een printer. Veel schrijvers werken vanuit huis en dus is het belangrijk om de woonverzekering voor je huis goed op orde te hebben. Gaat er iets mis, dan kun je alsnog door met je werk, met zo min mogelijk oponthoud.


Sluit een woonverzekering af die past

Een woonverzekering is een verzekering die dekking biedt voor schade aan je woning en de inhoud daarvan. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schade door brand, storm of inbraak. Een woonverzekering dekt vaak ook de kosten van vervanging van de inhoud van je woning, zoals meubels en elektronische apparaten. Het is wel belangrijk om te weten dat een woonverzekering eigenlijk uit drie delen bestaat:

De opstalverzekering

Voor het huis zelf is er de opstalverzekering, deze verzekering is er voor alles dat vast zit aan de woning. Denk dan aan het dak, de uitbouw en ook de inbouwapparatuur in de keuken. Deze verzekering is verplicht voor huiseigenaren. Huur jij je huis? Dan zit deze verzekering in bij de maandelijkse huur die je betaalt.

De inboedelverzekering

Voor de spullen in je huis is er de inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel erg verstandig. De waarde van alle spullen bij elkaar opgeteld kan flink in de papieren lopen. Door een opstalverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je, in veel gevallen, de dagwaarde van je spullen kunt claimen bij een ongeluk of een brand.

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is er voor als je per ongeluk iets beschadigt aan spullen van een ander. Denk dan aan het laten vallen van een glas rode wijn op de bank bij je vriendin of het per ongeluk laten vallen van een doos serviesgoed bij de verhuizing van je ouders.

Let op!

Niet alle woonverzekeringen bieden dezelfde dekking. Sommige verzekeringen bieden bijvoorbeeld geen dekking voor bepaalde soorten risico's, zoals aardbevingen of overstromingen. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de dekking die je verzekering biedt, voor je deze afsluit.

Een veelgehoorde vraag onder schrijvers is of laptops en printers ook meeverzekerd zijn in een woonverzekering. In veel gevallen is dit inderdaad het geval. Veel woonverzekeringen bieden dekking voor elektronische apparaten, zoals laptops, tablets, mobieltjes en printers, als deze zich in de woning of in de tuin bevinden. Dit betekent dat je verzekering de kosten van vervanging of reparatie zal vergoeden als deze apparaten beschadigd raken door een gedekte gebeurtenis, zoals inbraak of brand.

Het is wel belangrijk om op te merken dat er vaak een verzekerd bedrag geldt voor elektronische apparaten. Dit betekent dat er een limiet is aan het bedrag dat je verzekering uitkeert als je laptop, mobiel, tablet of printer beschadigd raakt. Dit verzekerde bedrag is vaak een percentage van de waarde van je woning.

Het is ook goed om te weten dat sommige verzekeraars een eigen risico hanteren voor elektronische apparaten. Dit betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf moet betalen voordat je verzekering vergoedt. Dit is iets om op te letten bij het afsluiten van je verzekering.

Ook een autoverzekering kan belangrijk zijn

Schrijf jij het liefst op locatie? Ga je er met de auto op uit om je teksten te schrijven of om interviews af te nemen? Dan is het belangrijk dat ook je auto, en de inhoud daarvan, goed verzekerd zijn. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. De meest basic is de WA verzekering. Deze is er alleen voor schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. Een stapje hoger is de WA-Extra verzekering. Bij deze verzekering zijn ook ruitschade, diefstal en inbraak, brand en weersomstandigheden als hagel, bliksem en overstromingen inbegrepen. Vervoer je je laptop (en dus eigenlijk je hele hebben en houden) regelmatig in je auto? Dan is het verstandig om voor de meest uitgebreide verzekering te gaan: de Allrisk verzekering. Deze verzekering vergoedt zo goed als alles, ook de inhoud van de auto. Klik op de link hierboven voor meer informatie.