Afbeelding
Boekengilde
Boekengilde
In de boeiende wereld van verhalen vertellen, waar schrijven moed vereist en selfpublishing lef afdwingt, is er altijd ruimte voor groei en verbetering. Ontdek hoe je jouw verhalen krachtiger en meeslepender kunt maken door gebruik te maken van zeven doordachte psychologische strategieën. Laat je creativiteit de vrije loop terwijl we inzoomen op de subtiele kneepjes van het vak en ontdek hoe je de emotionele impact van jouw verhalen kunt versterken. Wij geven je hier een aantal inzichten en praktische tips om je schrijfvaardigheden te verfijnen en indruk te maken op je publiek.
"Jenga" storytelling verwijst naar een schrijftechniek waarbij het verhaal begint met een scène of situatie die normaal gesproken aan het einde van het verhaal zou plaatsvinden. Deze aanpak is vergelijkbaar met het idee van het bouwen van een Jenga-toren, waarbij je begint met het bovenste blokje (het einde) en vervolgens teruggaat om de onderliggende blokjes (de gebeurtenissen die tot dat einde leiden) toe te voegen.
Deze niet-lineaire vertelstructuur kan de nieuwsgierigheid van het publiek wekken en hen aansporen om te ontdekken hoe de personages en gebeurtenissen tot de getoonde scène hebben geleid. Pulp Fiction, geregisseerd door Quentin Tarantino, staat bekend om het gebruik van deze verteltechniek, waarbij de chronologische volgorde van gebeurtenissen wordt verstoord om een meer intrigerende en boeiende verhaalstructuur te creëren.
Matthew Dicks, een ervaren verteller en auteur van het boek "Storyworthy", benadrukt het gebruik van het woord "niet" als een krachtige manier om spanning in verhalen op te bouwen. Door negatieve en positieve elementen tegenover elkaar te plaatsen, creëer je contrast en interesse. Bijvoorbeeld, het verschil tussen "Ik ben dom" en "Ik ben niet slim" voegt diepte toe aan het verhaal en houdt de luisteraar betrokken. Je verhalen worden meeslepender en blijven nog lange tijd hangen. Experimenteer met deze techniek en merk op hoe het de dynamiek van je vertelling verandert.
Woorden als 'wat is jouw kryptoniet, modderbloedje en wat gedraag je je als een oompa-loompa' bestaan niet echt. Toch begrijpt 90% van de mensen wat hiermee wordt bedoeld. Door zulke woorden te creëren, ontstaat er een soort geheime fluistertaal tussen jou en je publiek. Het communiceert: 'Wij begrijpen deze woorden. Anderen niet.' Het vermogen om een woord in iemands geest te 'planten', is van onschatbare waarde. Ontdek de kracht van deze verzonnen woorden en hoe ze een speciale verbinding creëren tussen verteller en luisteraar. Deze mentale binding is vaak sterker dan het fysieke gedrukte boek echt in de handen te hebben.
Verlevendig je schrijven door saaie bijvoeglijke naamwoorden zoals "leuk", "mooi" en "moeilijk" te vermijden. Deze woorden zijn niet beeldend en moeilijk te visualiseren. Vervang deze door levendige beschrijvingen waardoor er als het ware een film wordt afgespeeld in het hoofd van de lezer. Kies woorden die de zintuigen prikkelen en een gedetailleerd beeld oproepen, waardoor je verhaal levendiger en meeslepender wordt. Bijvoorbeeld: in plaats van te schrijven "het was een moeilijke opgave", kun je kiezen voor "het voelde als een halsbrekende uitdaging die elke vezel van mijn wezen op de proef stelde".
Het getal drie heeft de verbazingwekkende eigenschap om orde te brengen in de wirwar van punten op een patroon. Verbind twee punten en je tekent een lijn, ook wel bekend als een chronologisch verhaal. Maar voeg een derde punt toe en je opent een wereld van mogelijkheden: een driehoek, pijl of kronkel, afhankelijk van de creativiteit van de verhalenverteller. In een verhaal is het van essentieel belang om de drie meest belangrijke bevindingen, argumenten of vragen te belichten. Laat je verhaal rusten op die drie pijlers, et voilà, je geeft je lezers een helder pad om te volgen, zonder al te veel gedoe.
Naast het feit dat verhalen gestructureerd worden door de regel van drie, kan dit ook worden gebruikt om een boodschap beter te laten hangen bij mensen. Denk aan wat André Hazes zingt in zijn lied: "bloed, zweet en tranen". Of het katholieke geloof: "In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest". En natuurlijk seks, drugs & rock-’n-roll!
Bekende auteurs en selfpublishers dienen het overmatig gebruik van het woord 'en' voor een boeiende schrijfstijl te vermijden. Of je nu een bekende auteur bent die zelf vaak boeken drukt of zelf online publiceert, het vermijden van herhaaldelijk gebruik van 'en' is essentieel om het verhaal levendig te houden. Het woord 'en' suggereert een eenvoudige voortgang, terwijl 'maar' een conflict impliceert en 'daarom' vooruitgang aanduidt. Mensen ervaren de realiteit nooit zonder vooroordelen; ze hebben altijd verwachtingen. Lezers raken geïntrigeerd door conflicten en vooruitgang, omdat dit diep vanbinnen resoneert met onze primaire instincten. Het spreekt het oeroude verlangen naar uitdaging en groei aan.
Het delen van een verhaal is als het spreken van een universele taal, maar het is niet altijd bedoeld voor het massapubliek. Het is belangrijk om te accepteren dat boeiende verhalen gericht zijn op een specifieke groep mensen. Zoek niet naar goedkeuring van iedereen: richt je op diegenen die zichzelf in een soortgelijke situatie herkennen. Door je verhaal af te stemmen op de specifieke behoeften, ervaringen en emoties van jouw doelgroep, creëer je een krachtige connectie. Het is de kunst om niet alleen te vertellen, maar ook om gehoord te worden door degenen voor wie jouw verhaal een betekenisvolle resonantie heeft. Blijf niet in je eigen bubbel en zoek je doelgroep op, voordat je je boek laat drukken en verspreiden.
Het gezegde "Beoordeel een boek niet op zijn omslag" is een veelgehoorde uitspraak. Toch laten veel mensen zich beïnvloeden door de cover en hoe een boek gedrukt is. Dit fenomeen staat bekend als het 'halo-effect', een denkfout die veel voorkomt. Het leidt tot automatische vooroordelen zonder concrete redenen. Wanneer we informatie interpreteren, vormen we actief een beeld dat aansluit bij onze bestaande kennis. Dit vertekent onze algemene perceptie. Hierdoor kunnen we geen objectief oordeel meer vormen. Zorg daarom voor een aansprekend coverdesign en laat je boek professioneel drukken om die – niet te vermijden – eerste indruk in jouw voordeel te laten werken.
Niemand weet wat er gebeurt als je ervoor kiest om je boek niet te laten redigeren… (gebruikmakend van de cliffhangertruc)