Afbeelding

Een lamp met een hand

Pexels

Je bent vast wel bekend met de term writer’s block of schrijversblokkade. Wanneer je last hebt van een writer’s block lukt het je niet om een tekst op papier te krijgen. Heel vervelend, zeker wanneer je te maken hebt met bepaalde deadlines. Of wanneer je graag meters wil maken met het schrijven van jouw nieuwe boek of artikel. Maar ook het ontbreken van inspiratie is een welbekend probleem onder schrijvers. Heb je net een aantal uren gepland om te gaan schrijven en heb je 0,0 inspiratie. Om vervolgens op de meest gekke momenten tijdens het doen van boodschappen, of tijdens het sporten de beste ideeën te krijgen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om dit probleem op te lossen. De beste manieren om nieuwe inspiratie op te doen zetten wij voor jou op een rij.

Verandering van omgeving

Verandering van omgeving
De beste manier om nieuwe inspiratie op te doen is door je omgeving te veranderen. Ga eens op een andere locatie werken zoals in de bibliotheek of in een leuk cafeetje om de hoek. Maar ook een weekendje weg of een vakantie kunnen ontzettend helpen bij het krijgen van nieuwe inspiratie. Je ziet nieuwe dingen. Ruikt nieuwe geuren, en proeft andere smaken. Maak nieuwe contacten en sta open voor nieuwe dingen. Op deze manier wordt je brein enorm getriggerd en komt die inspiratie vanzelf wel weer! Zorg er wel voor dat je je vakantie goed voorbereid voordat je vol enthousiasme de auto instapt. Check altijd even je reisverzekering en wat je nodig hebt voor het land van bestemming zoals een wegenvignet. Deze vraag je eenvoudig aan via wegenvignetten.nl.

Doe een schrijfoefening

Op het internet zijn er genoeg schrijfoefeningen te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld gaan freewriten. Dit is een manier van schrijven waarbij je bijvoorbeeld iedere ochtend een stukje schrijft. Fouten maken kan niet, zolang je maar schrijft. Het gaat namelijk niet om het resultaat maar om het automatisch schrijven. Op deze manier zal je vanzelf geïnspireerd raken. Zo zijn er nog genoeg andere schrijfoefeningen die kunnen helpen bij het krijgen van inspiratie. Zo kun je een schrijfcursus volgen, of kun je je laten inspireren door een foto of beeld. Wat gebeurt er op de foto? Er zijn genoeg manieren om nieuwe inspiratie op te doen.

Inspiratie werkt aanstekelijk

Ken jij meerdere schrijvers? Dan kan het helpen om eens een samenwerksessie in te plannen. Ga samen ergens zitten op een andere plek en lekker schrijven. Praat met elkaar, deel ideeën en visies. Op deze manier wordt je brein op een andere manier getriggerd, waardoor die nieuwe inspiratie helemaal vanzelf komt.

Doe iets anders dan ‘normaal’

Veel mensen hebben een vaste routine. Opstaan. Koffie drinken & ontbijten. Kinderen naar school brengen. Naar het werk. Kinderen ophalen van school. Koken & eten. Opruimen. Nog even tv kijken en dan naar bed. De een vindt het heerlijk, de ander verschrikkelijk. Maar het kan wel een sleur worden waardoor je weinig, tot geen inspiratie meer hebt om te schrijven. Je triggert je brein namelijk niet met nieuwe indrukken, interessante plekken of nieuwe mensen. Doe eens iets anders dan normaal. Ga naar een voorstelling, wandel een flink stuk door het bos of doe een interessante workshop. Vast en zeker dat de inspiratie weer begint te stromen.

Luister een podcast

Het luisteren van een podcast kan ook helpen bij het krijgen van meer inspiratie. Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel interessante en inspirerende podcasts te vinden. Ga op zoek naar een podcast die jouw inspireert zodat jij straks weer vloeiend woorden op papier kunt zetten. Het beste kun je een podcast luisteren tijdens een heerlijke wandeling in de buitenlucht. Frisse lucht en beweging dragen ook bij aan het krijgen van meer inspiratie. Wanneer je thuiskomt, zet jij vast en zeker vol enthousiasme, én vol inspiratie de laptop aan om te gaan schrijven.

Journalling

Wat ook kan helpen bij het krijgen van meer inspiratie is journallen. Ga in een dagboek het gesprek aan met jezelf. Stel jezelf vragen zoals; waarom heb ik geen inspiratie? Wat zit je dwars? Welke gevoelens gaan er door je heen? Door jezelf deze vragen te stellen en hier antwoord op te geven kan er juist nieuwe inspiratie ontstaan. Je heft je blokkade als het ware op.
Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om weer inspiratie te krijgen om te kunnen schrijven. Gelukkig maar, want anders komt die bestseller nooit af! Lees anders nog eens een boek van een van je favoriete schrijvers, en laat je inspireren om jouw doelen te kunnen behalen.